Gamifikacija i učenje kroz okruženje novi su trendovi obrazovanja

Istraživanja o značaju izvanškolskog učenja stranih jezika pokazala su zanimljiv rezultat da su djeca koja su strani jezik započela učiti izvan obavezne obrazovne institucije spremnija taj jezik koristiti u svakodnevici od djece koja ga uče samo u sklopu škole. S obzirom da je poznato kako učenja novih znanja i vještina pozitivno utječu na samopouzdanje djeteta te na stvaranje slike o sebi i svijetu koji ga okružuje, ovaj zaključak ne iznenađuje. Razvojni psiholozi slažu se kako je dijete u djetinjstvu istraživač kojem je potrebno poticajno okruženje, dok su odrasli vole interaktivne metode učenja, kao i opušten komunikacijski pristup. 

Djeca uče kroz okruženje, a odrasli kroz primjer

Zašto je važno obrazovanje i učenje engleskog prije osnovne škole objasnila nam je Alexandra Chioureas Posković, direktorica Američkog instituta, škole engleskog jezika. 

  • Provela sam mnogo vremena proučavajući ljudski mozak i učeći, zahvaljujući svojoj prvoj diplomi iz psihologije. Dobro je poznato da je obrazovanje u ranom djetinjstvu nevjerojatno važno, pa tako i za stvaranje prvih pozitivnih iskustava o jeziku koji nije materinji. Usredotočeni smo na to da dijete uživa u procesu učenja engleskog jednako kao i u sadržaju, gramatici, pravopisu i stilu.

Upravo na tim kvalitetama obrazovanja svoj program temelji i Američki institut, jedna od najpoznatijih škola engleskog jezika za djecu i odrasle. 

Znate lišto je gamifikacija ili igrifikacija

Odrasli su najspremniji na učenje kad imaju dobru motivaciju i pravi primjer, poput izvornih govornika i sve popularnije gamifikacije, način je na koji se u Američkom institutu održavaju grupne, individualne i specijalizirane satove. Nakon poslovnih obaveza i dana punog izazova, dodatno učenje mora biti opušteno i zabavno, a uspjeh brz, trajan i zagarantiran. 

Korištenje elemenata oblikovanja igre karakteristika je koja se pojavljuje u sve više poslovnih i edukativnih procesa učenja. Glavna svrha gamificationa ili igrifikacije je integracija postojećeg okruženja s logikom i temom igre, koja čini učenje zanimljivijim. Osmišljavanjem aktivnosti za poslovne zadatke te savladavanje novog gradiva i učenja koje su slična s iskustava koja se dožive tijekom igranja igara kako bi se motivirali i angažirali korisnici.

O jedinstvenosti učenja Alexandra Chioureas Posković obrazovanje u Američkom institutu opisuje kao spoj iskustva, izvornosti, interesa i inovativnog pristupa gdje je učenje temeljeno na interesu, gamifikaciji i drugim uzbudljivim metodama podučavanja. 

“U Američkom institutu  se, uz standardno učenje uz udžbenik i bilježnice, glumi i dotjeruje, kuha i peče u kuhinji, debatira i gleda filmove te se stvaraju projekti za učenje iskustvenog razumijevanja gramatike, pravopisa i stila jezika. Na taj način nemamo potrebe koristiti testove kao način provjere razumijevanja, nego upotrebljavamo druge metode kako bismo osigurali da naši učenici uistinu razumiju sadržaj.”

Bagadodo