FORCAPIL – Otkriva ljepotu vaše kose

Kosa… oružje masovnog zavođenja kroz stoljeća i kroz civilizacije. Ljepota, sjaj, mekoća, a ponekad i boja kose igraju glavnu ulogu, ali i stiliziranje kose, zavodljive geste poput prolaska rukom kroz kosu i sl… Grčka mitologija često spominje bujnu kosu svojih boginja: Afrodita je omotala svoje golo tijelo svojom dugom plavom kosom, Venera je njegovala svoju kosu uz pomoć Gracija – boginja ljupkosti i ljepote, dok je Ariana zavodila Bakusa svojom prekrasnom kosom koja leprša na vjetru… Najranija spominjanja kose potiču iz drevnog Egipta prije 4000 godina, gdje su žene nosile državne perike u svrhu zavođenja i erotike.

U gotovo svim civilizacijama kosa zauzima posebno mjesto. No, suprotno mišljenju, naša je kosa živi dio našeg tijela, s vlastitim životnim vijekom te stalnim ciklusom obnove.

Zanimljivosti o kosi

 • Životni vijek vlasi kose je 2 do 5 godina, ovisno o spolu i pojedincu. Kod muškaraca je prosjek 3 godine, dok je kod žena duži i varira između 4 i 5 godina. U tom razdoblju svaka dlaka neumorno raste. Kada odumre, odmah ju zamjenjuje druga.
 • Genetski programirani broj ciklusa kose iznosi oko 25 do 30 tijekom života.
 • Prosječna kosa sastoji se od 120.000 do 150.000 vlasi.
 • Tijekom normalnog ciklusa kose gubimo u prosjeku od 30 do 60 vlasi dnevno. Tijekom sezonskih promjena, u jesen ili proljeće, gubitak kose može biti i veći, ali i tijekom hormonalnih promjena poput trudnoće, nakon poroda ili menopauze.
 • Promjer vlasi kose varira od 50 i 100 mikrometara (bilo bi potrebno slagati između 100 i 200 vlasi da bi se dobila debljina 1 centimetar). Ovisno o promjeru, kosa će biti gusta, srednja ili tanka kosu. Unatoč tome, moguće je imati tanku i gustu kosu, kao i gustu i rijetku kosu. To ovisi i o broju folikula na vlasištu, što ih je više, kosa će imati više volumena.
 • Kosa raste iz korijena prosječnom brzinom od 1 centimetra mjesečno.
 • Kosa je nevjerojatno čvrsta. Svaka vlas kose može izdržati težinu od 100 grama, a prosječna kosa od 120.000 vlasi bi mogla može izdržati čak 12 tona težine da je vlasište dovoljno jako!
 • Keratin koji izgrađuje kosu je iznenađujuće snažno prirodno vlakno. U jednakoj težini, keratin je jači od čelika! Vlas kose se može razvući za oko 30% bez značajnijeg loma ili pucanja vlasi upravo zahvaljujući organizaciji keratina.

Vitalnost, priča o hranjenju kose

Naša kosa je zakopana u vlasište kao u zemlju. U korijenu kose odvija aktivni rast kose. Korijen je okružen živcima i krvnim kapilarama iz kojih stanice mogu crpiti hranjive tvari (aminokiseline, vitamini, minerali i elementi u tragovima) potrebne za njihov rast, no za optimalan rast, ljepotu i zdravlje kose, one moraju biti prisutne u dovoljnoj količini u krvotoku.

Mnogi hranjivi sastojci mogu vam pomoći da zadržite lijepu kosu, posebno kod promjene godišnjih doba ili kad god osjetite potrebu. Laboratorij Arkopharma je zahvaljujući dugogodišnjoj ekspertizi na području prirodnih dodataka prehrani razvio najpotpuniju formulu za jaču, gušću i sjajniju kosu te čvrste nokte, koji sadrži:

 • AMINOKISELINE neophodne za SNAGU kose

Metionin je aminokiselina koja djeluje kao prekursor i aktivator za sintezu keratina, glavnog proteina i građevnog elementa kose. Cistin je aminokiselina koja povećava promjer vlasi te stimulira rast kose.

 • VITAMIN B6 + VITAMIN B9

Ova 2 vitamina neophodna su za proizvodnju keratina te bolju ugradnju aminokiselina metionina i cistina kako bi kosa bila ojačana i revitalizirana. Vitamin B6 doprinosi normalnoj sintezi cisteina koji se zatim koristi za stvaranje cistina. Vitamin B6 također doprinosi normalnom metabolizmu proteina poput keratina. Konačno, on također igra ulogu u regulaciji hormonalne aktivnosti, što može biti pomoć u slučaju hormonski uvjetovanog gubitka kose. Vitamin B9 ili folna kiselina uključen je u procese diobe stanica, a također igra ulogu i u metabolizmu aminokiselina.

 • BIOTIN (900% PDU) + VITAMIN B5 + CINK

Vitamin B8 (biotin ili vitamin H) pomaže u održavanju zdrave, podatne, sjajne i otporne kose te zajedno s vitaminom B5 stimulira rad folikula kose.

Cink regulira količinu sebuma kako bi povećao sjaj kose. Kod manjka cinka u tijelu dolazi do opadanja kose i pucanja nokiju. On doprinosi sintezi proteina poput keratina, i održavanju zdrave kose, podržavajući njihov rast i regulirajući njihov pad. Također pomaže u održavanju snažnih i otpornih noktiju.

 • VITAMIN D3

Protiv suhoće kose, hrani kosu i održava ju mekom. Djeluje na sjaj kose te u kombinaciji s keratinom pomaže rastu kose.

NOVO U LJEKARNAMA

FORCAPIL® Kosa i nokti,

učvršćujuća formula

Broj 1* dodatak prehrani za kosu i nokte u Francuskoj stigao je i u Hrvatsku.

Superiorna formula koja kombinira esencijalne aminokiseline cistin i metionin nužne za izgradnju keratina te biotin i ostale vitamine B skupine, vitamin D3 te cink u koncentracijama potrebnim za vitalnost, sjaj i čvrstoću kose i noktiju.

Idealan za rijetku kosu bez sjaja i volumena te za lomljive nokte, no namijenjen i svima koji žele poboljšati izdržljivosti, volumen i sjaj kose te povećati čvrstoću noktiju. Siguran i za trudnice od 2. tromjesečja trudnoće te za dojilje.

Cijena, 60 kapsula: 123 kn

*Bestseller – Br. 1 u Francuskoj. Izvor: IQVIA – Pharmatrend & Paratrend – Tržište dodataka prehrani za kožu, kosu i nokte u ljekarnama – MAT prosinac 2018. – u vrijednosti i volumenu.

Zašto je FORCAPIL® broj 1* u Francuskoj?

 • GRADI KOSU IZNUTRA

Sadrži dvije aminokiseline (cistin i metionin) ključne za nastanak keratina – građevnog materijala kose i noktiju. Stimuliranje proizvodnje keratina uz pomoć izoliranih aminokiselina je efikasnije nego uzimanje gotovog keratina.

 • SADRŽI SASTOJKE KOJI SE NADOPUNJUJU

Cink potiče sjaj kose te prirodnu

proizvodnju keratina, visoka doza biotina – vitamina ljepote te ostali vitamini B kompleksa pospješuju rad folikula te nastanak crvenih krvnih stanica koje tijelo opskrbljuju s kisikom i hranjivim tvarima sve do kose, a za sjaj i poticanje rasta dodan je vitamin D3.

 • KLINIČKI DOKAZANO DJELOVANJE

98% korisnika-dobrovoljaca** zadovoljno je ukupnim učinkom na kosi već nakon 3

mjeseca korištenja.

Klinički testirana učinkovitost

FORCAPIL® dodatak prehrani je broj 1 u Francuskoj* zahvaljujući najpotpunijoj formuli

za očuvanje zdravlja kose. Studija rađena s institutom za biomedicinska istraživanja Peritesco u Francuskoj nakon 3 mjeseca1 odnosno 6 mjeseci2 korištenja proizvoda otkrila je da je:

1. Kosa je OSNAŽENA = njezina izdržljivost uvećana je za 33% te zadovoljstvo kod 91% pacijenata nakon 3 mjeseca korištenja1. (“BRUSH TEST”, klinička dermatološka evaluacija)

2. Povećana je VITALNOST kose = opće stanje kose poboljšano je za 24% te zadovoljstvo kod 98% pacijenata1. GUSTOĆA kose uvećana za 2,5%2. (Dokazano brojanjem vlasi fototrihogram tehnikom.)

3. SJAJ kose veći je za 37%2 (regulirano lučenje sebuma) = 89% zadovoljnih pacijenata1 te 80% zadovoljstva sa sjajem i čvrstoćom noktiju2. (Evaluacija zadovoljstva kupaca na uzorku od 46 žena od 18-65 godina, koje pate od gubitka kose (<70 vlasi/dan))

Proizvod Forcapil® je bio predmet i kliničke studije provedene tokom 6 mjeseci na 40

dobrovoljaca. Rezultati studije već nakon 3 mjeseca korištenja su sljedeći:

 • 100% dobrovoljaca zadovoljno je povećanjem VOLUMENA svoje kose**
 • 98% dobrovoljaca izjavilo je da im je kosa FLEKSIBILNIJA**
 • 96% dobrovoljaca izjavilo je da im je kosa OTPORNIJA**
 • +66% otpornost kod četkanja povećana je za 33% u 3 mjeseca te za 66% u 6 mjeseci korištenja**

*Bestseller – Br. 1 u FR. Izvor: IQVIA -Pharmatrend & Paratrend – Tržište dodataka prehrani za kožu, kosu i nokte u ljekarnama – MAT prosinac 2018. – u vrijednosti i volumenu.

**Klinička studija na 40 dobrovoljaca u trajanju od 6 mjeseci.

Sabex