Zima i zimski uvjeti neprijatelj su kože – zaštitite kožu od oštrih ugriza zime!

Svako godišnje doba zahtjeva specifičan odgovor sukladno vanjskim utjecajima i potrebama kože. Prilagodite zaštitu i njegu, očuvajte zdravlje i ljepotu najvećeg organa ljudskog organa i u hladnim danima.

Hladan vjetar, niske temperature, suh zrak uslijed grijanja unutarnjih prostora, velike promjene temperature pri izlasku i ulasku u zatvorene prostore,tople kupke i tuširanje vrućom vodom u kojima zimi uživamo, te odjeća koju odabiremo škodljivi su za kožu. Oduzimaju joj prijeko potrebnu vlagu što rezultira izraženom suhoćom kože, svrbežom, crvenilom i upalom. Koža postaje grublja, hrapava i ispucana, a nerijetko se javlja perutanje i ljuštenje

Kao i u svemu ostalom, tako i u slučaju kože postoje velike individualne razlike i različita tolerancija na vanjske uvjete – od kože koja prilično dobro podnosi hladnoću i vjetar do one kod koje nepovoljni uvjeti mogu dovesti i do težih oštećenja. Kod osoba s osjetljivom i tanjom kožom problemi postaju izraženiji, osjećaj nelagode i zatezanja je neizbježan, a ekcemi vrlo vjerojatni.

Ruke, lice i vrat najizloženiji su dijelovi tijela, pa su stoga na najjačem udaru nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Koža na rukama najviše je izložena „teškim uvjetima“, prekomjernom izlaganju vodi, deterdžentima, promjenama temperature i različitim kemikalijama poput sredstava za pranje u kućanstvu i dezinficijensima.

Veća izloženost vanjskim utjecajima rezultira češćom pojavom znakova dehidracije, oštećenja , crvenila, svrbeži, peckanje, a katkad i ispucanost gornjega sloja.

Koža ruku i usana sadrži malo lojnih žlijezda, zaštiti hidrolipidni sloj je vrlo siromašan,te je gubitak vode s površine 3 do 10 puta veći u odnosu na druge dijelove tijela.

Usne, koje su djelomično sluznica, nemaju ni rožnati sloj ili žlijezde znojnice, nemaju niti jedan mehanizama prirodne zaštite koje imaju drugi dijelovi kože te zbog toga brže slabe i podložnije su oštećenjima.

U normalnim se uvjetima iz lojnih žlijezda, smještenih u dermisu kože, izlučuje sebum (loj), koji podmazuje kožu i na njoj stvara zaštitni sloj koji je štiti od negativnih utjecaja iz okoline. Kad padne temperatura, proizvodnja sebuma se usporava, zbog čega slabe čvrste veze među stanicama rožnatog sloja, pojačava se dehidracija, koža gubi prirodnu napetost i elastičnost te se narušava njezina zaštitna funkcija. Rezultat toga je lakši prodor mikroorganizama ili alergena, što narušava imunološki sustav kože i može rezultirati infekcijom ili alergijskom reakcijom.

Uz njegu kože lica, usana, vrata i dekoltea, veoma je važna i njega stopala, što nakon ljeta često zaboravljamo. Kako bi koža stopala, osobito peta, ostala lijepa i njegovana, treba je tretirati tijekom cijele godine. Redovno nanošenje bogate kreme ili masti obnovit će i zaštititi kožu stopala.

Tijekom zime pogoršava se i stanje nekih kožnih bolesti, kao što su atopijski ili seborejički dermatitis i psorijaza, no uz pridržavanje uputa i savjeta liječnika o njezi osjetljive kože i liječenju ozbiljnijih kožnih problema, mogu se smanjiti nepovoljni utjecaji na kožu, a dermatoze držati pod kontrolom.

Vrlo je važno koži dati više pozornosti, pravodobno ju zaštititi ciljanim preparatima prilagođenima tipu i strukturi kože. Redovita dnevna i noćna njega, pravilan odabir preparata i pridržavanje savjeta stručnjaka pomoći će očuvati zdravlje i vitalnost kože za najhladnijih zimskih dana. Iako zimska njega traži malo više vremena i ulaganja, isplati se. Zdrava i lijepa koža, koja ne pecka, ne svrbi i ne puca vrijedna je toga.

Suha oštećenja potrebno je zaštititi od daljnjeg isušenja i dati im dovoljno vlage. U slučajevima oštećenja kože važno je umiriti nadražaj,ublažiti svrbež,te potaknuti procese zacjeljivanja i uspostavljanja potpune zaštitne funkcije kože.

Prvi korak koji često svi zaboravljamo je preventivna mjera zaštite zdrave kože za što su najprihvatljivije bogate kreme i zaštitne masti koje su posebno formulirane kako bi stvorile  tzv. barijeru na površini kože koja dodatno štiti kožu od vanjskih agresija. Preporuka je koristiti ih prije no što se počne osjećati zatezanje ili peckanje na koži.

Drugi korak je obnova i njega suhe i već oštećene kože kroz opskrbu kože visoko vrijednim masnoćama te nadoknađivanjem vlage što čuva hidrolipidni sloj i dovodi do regeneracije stanica. Potrebno je redovno nanositi kreme bogatije teksture kako bi očuvali hidrolipidni sloj kože jer će time ona biti otpornija na sve vanjske utjecaje i manje reaktivna.

Zaštitite kožu od oštrih ugriza zime!

Dermapip Unimast za kućnu i profesionalnu uporabu, štiti, umiruje i obnavlja!

PIP