ZAGREB UGOŠĆUJE JEDINSTVENU IZLOŽBU NA BILLBOARD PLAKATIMA: HAIKU SLIKE MIHOVILA RISMONDA

Uz potporu Turističke zajednice grada Zagreba i Japanskog veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, po prvi put u Hrvatskoj i Zagrebu će se na javnim površinama, od 13. do 26. kolovoza, održati izložba haiku slika autora Mihovila Rismonda.

Izložba na billboardima „U sjećanje na Vladimira Devidéa“ održat će se povodom 10. obljetnice smrti poznatog Zagrepčanina, Vladimira Devidéa, akademika i matematičara, koji je posebno zaslužan za promociju japanske kulture u Hrvatskoj, naročito haiku poezije.

„Turistička zajednica grada Zagreba s velikim veseljem je prepoznala ovaj projekt kojim prvi put u Hrvatskoj, pretvaramo javne reklamne površine u velike „urbane galerije“ haiku slika na otvorenom. Realizacija izložbe 12 haiku slika na zagrebačkim billboardima pruža našim sugrađanima i posjetiteljima pravi umjetnički užitak dok prolaze gradom. Također, ovakva afirmacija umjetnosti predstavlja Zagreb kao kreativan i autentičan grad, a kroz svoju temu omogućuje dodatno jačanje veza Zagreba i Hrvatske s Japanom.“, izjavila je dr.sc. Martina Bienenfeld, direktorica TZGZ.

Izložba „U sjećanje na Vladimira Devidéa“ promovirat će Zagreb diljem svijeta, posebno u krugovima ljubitelja haiku poezije. Podsjećamo, za svoj rad akademik je dobio japansko carsko odlikovanje, a dr. Drago Štambuk, pjesnik i diplomat je 2011. godine u čast njemu ustanovio godišnju svjetsku nagradu „Vladimir Devidé“ za najljepšu haiku na engleskom jeziku.

TZ grada Zagreba