Otvorenje samostalne izložbe Marka Zubaka

INTERDISCIPLINARNI SVJETOVI

Kako izgleda svijet u kojem živimo? Mnogi će reći kako je primarna ambicijašto više privrediti, doći do pozicije moći i utjecaja, briljirati i dobiti potvrdu zajednice o svom uspjehu.Pritom se sve nematerijalno, duhovno i unutarnje zatomilo, zanemarilo ili u potpunosti potisnulo.Pojedinac se prepustio utrci s vremenom toliko preopterećen ambicijama da je zaboravio biti čovjek.

Pitanjem suvremenog vremena i čovjekove uloge u njemu bavi se akademski umjetnik Marko Zubakkoji djeluje u više različitih umjetničkih područja kao što su slikarstvo i kiparstvo, ali i svijet igračaka od papira. Kao jedini predstavnik papertoysa u Hrvatskoj,Marko Zubakkroz medij papirnatihskulptura reflektiravrijeme u kojem živimo, psihološki sklop pojedinca te način funkcioniranja suvremenog svijeta.Svakodnevan, nepretenciozan i fleksibilan za oblikovanje papir je autoruposlužio kao idealno oblikovno sredstvo za prenošenje priče, interpretaciju i komunikaciju s promatračem. Papirnate igračke su u pravilu besplatni umjetnički objekti kojesvatko može skinuti preko interneta i slijedeći uputeizraditi kod kuće. Marko Zubak uizradi papertoysaide i korak dalje, te sam proces izrade vidikao jedan od mogućih pristupa skulpturi pri čemu se forma ne dobiva “oduzimanjem” ili “dodavanjem” već krojenjem papira, a rezultat su skulpture, reljefi, objekti, zidne i prostorne instalacijekao i urbane intervencije i site-specific instalacije. Svaki rad ima vlastitu temu, no u srži većine radova je uvijek aktualna tema slobode. Marko Zubak je pristup oblikovanju papertoysa uzdignuo na novu razinu stvorivši jedinstvene skulpture od kartona, koje se ne mogu skinuti online, kao i instalacije većih dimenzija i konceptualne radove unutar kojih je integrirao i video radove poput 3D, AR i stop animacije.

U ciklusu Interdisciplinarni svjetoviMarko Zubakrazlaže čitavu piramidu društva, državnog aparata i međuljudskih odnosa. Zasebne priče ispričane kroz pojedinačne likove ili grupne instalacijesvojevrsni su autorovkomentar, kritika te propitkivanje društva, no uz dozu profinjene ironije, satire i inteligentnog humora. Svaki rad nudi nekoliko razina čitanja obrađene problematike, dok nazivi radova sadrže dodatnu poruku u formi komentara ili tekstualne ilustracije situacije aktualnog svijeta. Širu sliku društva obrađuje jedna od ključnih serija radova BlockHead: disorientedseriesiz koje se razvio i cijeli niz pojedinačnih likova. Takozvani”kockoglavi”predstavljaju službenikekoje susrećemo na svakom koraku. Prikazani uniformirano s kravatama i aktovkama,anonimni službenici postali su simbol državnog aparata uz koji vežemo bezdušnost u obavljanju posla i gledanje na život isključivo kroz papirologiju što rezultira potpunom dezorijentacijom odnosno distanciranošću od stvarnog života. Suvremeni način života možda najzornije ilustrira radBlockheaddisorientedseries-anonymousofficial:Bloodypercent.Krvavi postotak predstavlja način funkcioniranja našeg društva: sve što se stvara ili troši, mjeri se i stavlja u odnose čime postotak postaje dio našeg svakodnevnog života, a da bi ljudi ostvarili željeni postotak moraju krvavo raditi. No,Marko Zubak radi zamjenu teza, te osmišljava vlastitu kriptovalutu pod nazivom “BloodyPercent”. Ta valuta nema stvarnu novčanu vrijednost, već predstavlja “socijalni novac” kojim umjetnik nagrađuje ljude koji sudjeluju u pojedinim aspektima njegova rada. Jedan od najupečatljivijih radovaje svakako Rulja mulja, tobože kulturakoji propitkuje ključne probleme kao što je mistifikacija i elitizacija umjetnosti, nedodirljiva pozicija kolekcionara, te vrijednost i jedinstvenost umjetničkog djela. Danas uspjeh ne ovisi o talentu umjetnika, već o uspješnoj prezentaciji i kontaktu s ključnim ljudima. Rad je ujedno i kritika nove vrste kolekcionara koja svodi kvalitetu na razinu “sviđa mi se” ili “ne sviđa mi se” što samo nastavlja agoniju i hrani farsu u svijetu umjetnosti.

            Ciklus Interdisciplinarni svjetoviobjedinjuje široki raspon papirnatih skulptura, site-specific instalacija i tematskih serija unutar kojih se isprepliću klasični oblici likovne umjetnosti sa suvremenim tehnološkim dostignućima. Marko Zubakdaje jedan ogoljeni pogled na svijet – svijet koji ostaje kada eliminiramo suvišne detalje, šumove i ostale kićenosti te ga svedemo na kalupe u koje smo zasjeli, uloge koje smo pristali igrati i matricu koju slijepo pratimo ne propitkujući sistem i efikasnost istog, a kamoli apsurdnost svijeta koji smo prihvatili kao normalan. Apsurd papirnate igračke koja će uvijek ostati papirnata igračka možemo prenijeti na apsurd realnog svijeta gdje ćemo vjerojatno zauvijek ostati robovi birokracije okovani zlom sudbom administracije i njezinih činovnika. Baš poput rada Rođen da bude slobodan koji je besplatan pa mora biti papirnata igračka, osim, ako

                              Sonja Švec Španjol, mag.hist.art.