47. ZILIK – Veliki ZILIK poprima međunarodni karakter!

Nakon uspješne realizacije prošlogodišnjeg ZILIK-a na kojem su akademski umjetnici realizacijom maštovitih likovnih radionica oplemenili živote djece bez adekvatne roditeljske skrbi, s istom namjerom i još kreativnijim i bogatijim programom nastavljamo i ove godine u kojoj smo po prvi put izabrali nove sudionike Velikog ZILIK-a putem natječaja za sudjelovanje. Tako da će uz naše dugogodišnje sudionike Velikog ZILIK-a (Zoran Durbić, Katarina Parađ-Vojković, Nedeljko Tintor, Milivoj Svoboda, Željko Zima, Ivana Maradin, Biserka Lovnički, Ljubica Leš, Miroslav Krnić, Željko Lolić) na 47. ZILIK-u po prvi put sudjelovati umjetnici: Zdravko Milić, Vesna Opavsky, Slađana Matić Trstenjak, Ana Šimić, Iva Habus, Andrea Cihlar, Mišo Joskić, Brut Carniollus, Iva Sabolić, Hana Hanak, Jasmina Jakopanec, Lea Čeč, Darija Stipanić, Darko Polančec, Snježana Pokos-Vujec i Danijela Pičuljan. Nakon dugo vremena Veliki ZILIK ponovno poprima međunarodni karakter sudjelovanjem umjetnika iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Srbije i Slovenije. Svi odabrani umjetnici zadovoljili su osnovne kriterije kvalitetnog umjetničkog djelovanja i izraženog afiniteta za rad i boravak u zajedničkom prostoru s djecom, mnogi imaju bogato pedagoško iskustvo, a pojedini prijavljeni autori otišli su i korak dalje te ponudili svoj dodatni angažman za vrijeme trajanja ZILIK-a (o čemu možete pročitati u zasebnom dokumentu “47. ZILIK – Veliki ZILIK u novom ruhu” u privitku).

Ove godine ZILIK simbolično otvaramo na rođendan jednog od ZILIK-ovih osnivača Petra Grgeca (https://podravske-sirine.com.hr/arhiva/8751 ). Upravo su Petar Grgec i njegova supruga Dana predložili ravnatelju Doma za djecu Vladimir Nazor Petru Caru ideju o osnivanju Zimske likovne kolonije koja bi se održavala tijekom zimskih školskih praznika kako se djeca u Domu ne bi osjećala osamljenom i kako bi prostor u kojem su boravili bio još topliji, srdačniji i veseliji.

47. ZILIK počinje u ponedjeljak 27. siječnja 2020. i to Malim ZILIK-om koji otvaramo u 10 sati likovnom radionicom magistre grafike Ivane Bajcer pod nazivom “Špiljska monotipija”. Na radionici djeca će se upoznati s grafičkom tehnikom plošnog tiska – monotipijom, kao i s poviješću paleolitika. Potom će inspirirani špiljskim slikarstvom sami realizirati vlastitu misao kroz crtež, urezivanje i otiskivanje.  Svečano otvorenje 47. ZILIK-a ove godine obilježavamo izložbom akademskog slikara Damira Facana-Grdiše pod nazivom “Konfrontacija prostora” 19:30 sati u Gradskom kazalištu Zorin dom. U utorak 28. siječnja će magistra likovne pedagogije Dora Bakek održati radionicu pod nazivom “Spoji-odvoji:čudnovate životinje”. Nakon razgovora o teksturi životinja i kako ju prikazati u crtežu djeca će se podijeliti u parove i svaki će izvući jedan papirić s napisanom životinjom. Potom će morati zamisliti životinju koja je kombinacija dvije izvučene životinje i osmisliti joj naziv. Svatko će nacrtati jednu polovicu životinje i ispuniti površinu različitim teksturama, a na kraju će spojiti dvije polovice i izrezati završnu čudnovatu životinju po obrisnoj liniji. Srijeda 29. siječnja rezervirana je za magistru grafike Karlu Čurčinski koja je pripremila dvije različite radionice. Jutarnja radionica pod nazivom “Moj svemir” započet će čitanjem kratkog ulomka iz knjige Carl Sagana „Pale blue dot (Plava točka u beskraju)“ i opisom svemira. Nakon kratkog uvoda kojem je cilj potaknuti djecu na razmišljanje i maštanje, polaznici će osmisliti vlastite svemire koji mogu, a i ne moraju sadržavati planete. Svoj svemir djeca će oslikati na platnenu torbu u akrilnim bojama, a torbe će nakon završne izložbe moći podnijeti sa sobom za uspomenu. Na poslijepodnevnoj radionici pod nazivom “Novi dinosaurusi” djeca će nakon uvodne priče o vrsti koja više ne nastanjuje naš planet osmisliti vlastite vrste tj. kako bi dinosaurusi izgledali da i dalje hodaju Zemljom, a to će realizirati u tehnici kolaža. U četvrtak 30. siječnja dolazi nam magistra grafike Ivana Mrčela koja će s djecom izvesti radionicu “LJUDOTINE”, ljudsko-životinjske figureU uvodnom dijelu polaznici će se upoznati sa simbolikom i karakteristikama životinja, a potom će u kombiniranoj tehnici sami osmisliti vlastite “ljudotine”. Mali ZILIK zatvaramo radionicom magistre likovne pedagogije Dajane Radoš koja je za petak 31. siječnja osmislila radionicu “Snježna noć Malog ZILIK-a” na kojoj će polaznici izrađivati razglednice i čestitke u grafičkoj tehnici monotipije.

Radionice će se održavati od ponedjeljka do petka svaki dan od 10-12h i od 15-17h izuzev petka 31. siječnja kada će biti održana samo prijepodnevna radionica, jer navečer u 19:30 sati obilježavamo kraj ovogodišnjeg ZILIK-a otvorenjem izložbe radova nastalih na 47. Velikom i Malom ZILIK-u.

Perceiveart