Kako raditi od kuće i biti produktivan?

#OSTANIDOMA UZ SAMSUNG

Mnoge su tvrtke u posljednjih mjesec dana uvele obvezu rada od kuće. Digitalni nomadi odavno su navikli na ovaj životni stil, međutim, šta je s onima koji se prvi put suočavaju s ovim izazovom? Evo nekoliko savjeta kako da i prilikom rada od kuće budete produktivni i efikasni, što je više moguće.

1. Pokušajte organizirati svoj ritami okruženje kao da radite u uredu. Odstranite sve što vam može odvlačiti pažnju. Znamo da je trenutno sve zanimljivije od izvještaja koji trebate poslati, ali tijekom radnih sati odustanite odgledanje televizije i omiljenih serija.

2. Odredite prioritete. Na taj način ćete biti produktivnijii, u krajnjoj liniji, uštedit ćete vrijeme. Mnogobrojna istraživanja pokazuju da naša efikasnost opada kada radimo više stvari odjednom.

3. Iako vam rad iz kreveta može na prvu izgledati kao sjajna opcija, preporučljivo je da ga izbjegavate. Čitanje i odgovaranje na mailoveili pisanje nekog teksta dok ležite u krevetu dovodi do toga da radite usporenim tempom, a vrlo lako vam se može dogoditi i da zaspite. Ležeći položaj našem mozgu šalje signal da je vreme za opuštanje i da nema potrebe za visokom koncentracijom i „budnošću“.Ostatak organizma pratite signale, zbog čega postajejako naporno ostati fokusiran i produktivan.

4. Odredite dio svog doma koji će biti vaša „ured“ tijekom radnog vremena i tu obavljajte sav posao. Na vama je da odaberete hoćelito biti stol na terasi ili radni stol. Najvažnije je da vam bude udobno i da u potpunosti imate mir u kojem ćete moći na najbolji način obavljati svoje radne zadatke.

5. Prilikom svakodnevnog korištenja interneta, slanja mailova i pristupanjavelikom broju web stranicaza dolazak dopotrebnih informacija, može doći do ugrožavanja sigurnosti vaših uređaja i podataka koje na njima čuvate. Zato je važnouređaj osiguratisigurnosnim softverskim rješenjem, kao što je Samsung Knox – platforma koja pruža zaštitu na više nivoa. Od trenutka kada je uređaj uključen, Knox je stalno u službi zaštite njegovog identiteta, kao i osobnih i profesionalnih informacija koje se na njemu čuvaju. Također, Knox pruža dvostruku zaštitu – od samog sklopa čipova uređaja, pa sve do instaliranih programa i operativnog sistema. Drugi nivo zaštite predstavlja Secure Folder aplikacija u kojoj je moguće sačuvati sve što želite samo za svoje oči te jedino vi kao korisnik imate pristup „svojoj skrivenoj kutiji“.

6. Ne zaboravite na fizičku aktivnost! Kao što se savjetuje da tijekom radnog vremena u uredu s vremena na vrijeme ustanete i prošetate, isto vrijedi i za rad od kuće. Radite pauze, protegnite noge, napravite kratke vježbe ili se dobro istegnite. Ovo je posebno važno ukoliko uzmemo u obzir činjenicu da stolice koje koristimo kod kuće nisu namijenjene za cjelodnevni rad.

7. Dodatni izazov prilikom rada od kuće je i pravilna organizacija obroka. Planirali ste napraviti kraću pauzu kako biste pripremili nešto za ručak, ali onda je iskrsnuo prvi, pa drugi hitan zahtjev, a zatim i molba za pomoć od kolege, i vi ste ponovo ostali gladni… Evo mogućeg rješenja – navečer pripremite hranu za sutra! S jedne strane, pobrinut ćete se da ni posao, a ni vaš želudac ne trpe. Sa druge strane, zabavit ćete se i pustiti mašti na volju kombinirajući omiljene ukuse i sastojke.

I na kraju, iskoristite ovaj period za druženje s obitelji i gledanje onih filmova i serija koje niste još stigli pogledati, a uz koje će vam vrijeme zasigurno brzo proći. Pazite na sebe i druge i zato #ostanidoma.

mpr