Novogodišnji koncerti u „Zajcu“ – „Jednostavno najbolje“!

„Jednostavno najbolje“ naslov je ovogodišnjih iznimno popularnih novogodišnjih gala koncerata riječkog HNK Ivana pl. Zajca za koje se uvijek traži ulaznica više. U izvedbi Riječkog simfonijskog orkestra a pod dirigentskim vodstvom njihova šefa-dirigenta, maestra Valentina Egela, novogodišnji gala koncerti na programu su 27., 28. i 29. i 30. prosinca 2022. s početkom u 20 sati.  U programu će sudjelovati solistice i solisti Opere Anamarija Knego, Kristina Kolar, Ivana Srbljan, Michaela Selinger, Vanja Zelčić, Gabrijela Deglin, Bože Jurić Pešić, Marko Fortunato, Robert Kolar, Ivan Šimatović i Slavko Sekulić, a uz njih i Riječki operni zbor.

I ove će godine, kao i uvijek,  koncerti imati atraktivan program, program za veselo glazbeno opraštanje od stare i optimistično očekivanje nove godine. Započet će popularnom uvertirom „Laka konjica“ kralja bečke operete Franza von Suppea. Uslijedit će neodoljivo djelo Camillea Saint-Saënsa Uvod i rondo capriccioso za violinu i orkestar uz solo violončelista Antona Kyrylova. A potom su na programu djela Ivana pl. Zajca, dijelovi njegovih opera „Amelia“ i „Nikola Šubić Zrinjski“.  Na programu je i Petar Iljič Čajkovski te uvertira i „Veliki ples“ iz njegova „Orašara“. Deveta simfonija poznatija pod naslovom „Iz Novoga svijeta” češkoga romantičara Antonína Dvořáka uvijek se rado sluša, a ovom če prigodom Riječki simfonijski orkestar izvesti njen 4. stavak Allegro con fuoco. Drugi dio koncerta otvorit će također češki skladatelj, Bedřich Smetana i njegova simfonijska pjesma „Vltava“. Potom je na programu „Vatra radosti“ iz prvoga čina Verdijeve opere „Otello“.
A kako novogodišnji koncerti ne bi bio ono što jesu da na programu nema Straussovih djela, ove godine su to uvertira i finale 2. čina komične opere „Šišmiš“ te polka „Laka krv“.
Osim najavljenog programa, publiku očekuje i posebno iznenađenje, i to svake večeri drugačije.

Uz večernje novogodišnje koncerte, na programu je i Dječji novogodišnji gala koncert, koncert za cijelu obitelj, na Silvestrovo, 31. prosinca u 12.00 sati, a koji je, osim terminom izvedbe, i svojim trajanjem prilagođen djeci. Osim glazbenog doživljaja u posebnom blagdanskom ozračju, riječki novogodišnji koncerti odavno su postali i društvenim događajima na kraju godine, koji se ne propuštaju. Tako su  ulaznice i za ovogodišnje koncerte vrlo brzo rasprodane, a još nekoliko ulaznica može se pronaći za podnevni silvestrovski Dječji novogodišnji koncert.

HNK Ivana pl. Zajca