Četiri zanimljivosti koje možda niste znali o Iloku

Prva buteljirana vina u Europi

Jeste li znali da je kneževska obitelj Odescalchi u svojim Starim podrumima u Iloku čak 200 godina prije Bordeauxa i Burgundije punila vino u posebne pakovine? Na taj način štitila je reputaciju od preprodavača koji su ga miješali s vodom ili vinom lošije kvalitete. Od davnina se vino iz Iloka cijenilo na europskim dvorovima, a upravo se iločki Traminac prije šezdesetak godina pio na krunidbi kraljice Elizabete II. Upućeni kažu da je ova kraljevska sorta upravo u Srijemskom vinogorju dala svoj maksimum. S dvadesetak vinarija na vinskoj cesti danas je Ilok nezaobilazna destinacija za sve vinoljupce koji neće propustiti obilazak Starog podruma i posjet Principovcu, nekadašnjem ladanjskom imanju Odescalchijevih u srcu vinograda.  

Ilok ima sv. Ivana Kapistrana

Ivan Kapistran nije rođen u  Iloku, u ovom gradu proveo je samo nekoliko mjeseci života, tu je i umro 23. listopada 1465., no Iločani ga posebno vole i štuju. Rođen je u Capistranu u Italiji, bio je briljantan student prava, gradski sudac, čak i upravitelj grada. Zaredio se 1415. na blagdan sv. Franje, a dvije godine kasnije postao je svećenik i sjajan pučki propovjednik. Proputovao je većinu tadašnjih zemalja u Europi, a u Ilok ga je pozvao Nikola Iločki pod čijim je vodstvom zaustavljena osmanlijska vojska pored Beograda. Legenda kaže da je uoči te bitke Ivan Kapistran ugledao vatrenu strijelu na nebu i tog je trenutka znao da će malobrojna kršćanska vojska pobijediti Osmanlije. Nakon smrti pokopan je u iločkoj crkvi koja danas nosi njegovo ime, no njegove relikvije su nestale 1526. i nikada nisu pronađene.

Europska destinacija izvrsnosti

S Vukovarom i Vučedolom, Ilok je nacionalni pobjednik Europske destinacije izvrsnosti koja se 2016. i 2017. dodjeljivala na temu kulturnog turizma. Zidine rimske utvrde Cucciuma, očuvana tvrđava iz 14. i 15. stoljeća – nekadašnje sjedište Nikole Iločkog, bana Hrvatske i kralja Bosne, crkva i svetište svetog Ivana Kapistrana, rijetki osmanlijski spomenici – turbe i hamam iz vremena Sulejmana Veličanstvenog, dvorac Odescalchi u kojem je danas Muzej grada Iloka s modernom postavom na tri kata i stari vinski podrum, oduševit će posjetitelje ovog mirnog srijemskog grada u kojem se najprije pojavljuje sunce na hrvatskom horizontu. Dočekati ga posebno je iskustvo.

Destinacija Srednjeg Dunava

Vožnja čiklom ili brodom po Dunavu doživljaj je koji se ne propušta. Dunav je Iločanima sve. Ribolov, šetnja, vožnja biciklom, kupanje, tenis, staza Liska i Sultan trail… – ljubitelji aktivnog odmora jednostavno uživaju. Na obali Dunava istoimeni je hotel koji je prvi u Slavoniji dobio Michelinovu preporuku. U njemu ćete pojesti sjajan fiš bez kosti. U sklopu projekta „Central Danube Tour – jačanje turističkog razvoja u prekograničnoj regiji Dunava“, koji se sufinancira iz INTERREG IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija 2014. – 2020., Dunav je povezao gradove i mjesta Osječko-baranjske županije i vojvođanskog Podunavlja, koji s Ilokom čine destinaciju Srednjeg Dunava.

PR: Lollipop