Glazba liječi ranjenu dvoranu HGZ-a

Pijanistica Martina Filjak, dirigent Ivan Repušić i Festivalski orkestar otvorili su sinoć donatorski festival BEETHOVENplus kojim se obilježava 250 godina od rođenja genijalnog skladatelja, a istovremeno prikupljaju sredstva za obnovu zgrade Hrvatskog glazbenog zavoda.

Nadahnutim izvedbama umjetnici su pokazali svu svoju ljubav prema najstarijoj zagrebačkoj koncertnoj dvorani, teško oštećenoj u potresu i s vidljivim ožiljcima koji snažno i upečatljivo naglašavaju njenu ljepotu i povijesni značaj. Riječi zahvale umjetnicima i publici uputio je prof. art. Anđelko Krpan, član ravnateljstva HGZ-a, a umjetnička ravnateljica, violončelistica Kajana Pačko proglasila je festival otvorenim. Teško je opisati emocije publike u dvorani – možda je dovoljno reći da je 120 poklonika glazbe, a toliko je sjedećih mjesta postavljeno sukladno epidemiološkim mjerama, svojim pljeskom zvučalo poput 360, koliko ih stane u normalnim okolnostima.

Festival se nastavlja sve do 24. rujna, a publiku će svojim izvedbama oduševljavati redom vrhunski glazbenici: Papandopulo kvartetPetrit ÇekuKrešimir StražanacDanijel DetoniZita DraušnikNadia Varga ModrićVid VeljakDora IvekovićBranimir PustičkiPetra GilmingLatica AnićKrešimir StarčevićKajana PačkoIvan KrpanMartin KrpanGlazbaonica ljubavTrio EusebiusGŠ Pavla Markovca i Zagrebački puhački trio.

Program festivala pogledajte na: https://www.hgz.hr/events/popis/?tribe-bar-date=2020-09-15, a ulaznice za sve koncerte u dvorani mogu se kupiti na blagajni HGZ-a ili online: https://hgz.kupiulaznicu.hr/.

Festival BEETHOVENplus dostupan je i online, a ulaznice potražite na: https://www.entrio.hr/events?s=BEETHOVENplus.

Zebra komunikacije