Profesionalni fotograf provjerio postoji li razlika između smartphone i DSLR fotografije

Petar Krešimir Furjan hrvatski je fotograf čiji rad na Instagramu svakodnevno prati više tisuća fanova. Potaknut čestim raspravama na društvenim mrežama i forumima oko kvalitete fotografije na pametnim telefonima, odlučio je na svojoj Instagram stranici putem danas iznimno popularnih Instagram Storyja napraviti malo istraživanje.

Fotograf je tako napravio seriju Instagram Storyja na kojima je isti kadar fotografirao profesionalnim DSLR fotoaparatom i Huaweijem P30 Pro te postavio anketu za korisnike u kojoj ih je pitao „Koja je fotografija snimljena s Huaweijem P30 Pro?“.  Na svaku foto-anketu je u prosjeku odgovaralo oko 500 ispitanika, a rezultati pokazuju da krajnji korisnici ne vide razliku u kvaliteti između fotografija snimljenih s DSLR fotoaparatom i onih uslikanih Huaweijem P30 Pro.

Iznenađuje činjenica da je 57 % ispitanika na pitanje koje uključuje portretnu fotografiju reklo da je fotografija uslikana Huaweijem P30 Pro zapravo snimljena DSLR-om. Rezultat pokazuje koliko je daleko dogurala mobilna fotografija, ali i Huawei čiji su pametni telefoni okrunjeni brojnim nagradama, dok je velik broj medija i stručnjaka upravo kameru modela P30 Pro proglasio najboljom na tržištu.

„Huawei već neko vrijeme na tržište, u suradnji s Leicom, plasira pametne telefone s vrhunskim kamerama. Potaknut vrhunskim performansama kamere mog Huaweija P30 Pro odlučio sam testirati prepoznaju li korisnici razliku između fotografija snimljenih DSLR fotoaparatom i pametnim telefonom“, istaknuo je Petar Krešimir Furjan.

Još jedna fotografija kod koje su ispitanici zamijenili DSLR i Huawei P30 Pro je makro fotografija debla drveta kod koje je 56 % ispitanika mislilo da je DSLR fotografija zapravo uslikana Huaweijem P30 Pro. Kod ostalih rezultata također je zamijećeno da nema većeg odmaka od 50-50 omjera što upućuje da, prema ispitanicima, razlika između DSLR fotoaparata i Huaweija P30 Pro nije znatna ili ne postoji. Štoviše, kod velikog je dijela fotografija upravo zabilježen omjer od 50-50 koji dokazuje prethodno spomenutu tezu.

Upravo je Huawei nedavno otvorio natječaj naziva InFocus Awards na kojem poziva sve one koji se žele okušati u mobilnoj fotografiji da prijave svoje radove. Za fotografije je otvoreno pet kategorija – #EmotionTag, Hello, Life!, Faces, Going the Distance i Storyboard, a moguće je prijaviti i video u trajanju od 30 sekundi u kategoriji naziva Life now. U projekt su uključeni i globalno poznati profesionalni fotografi koji čine žiri koji će ocijeniti prikupljene radove. Za one najbolje osigurane su i vrijedne novčane nagrade, kao i vrhunski Huaweijevi proizvodi.

O Huaweiju

Huawei je sa svojim proizvodima i uslugama prisutan u više od 170 zemalja, njima se koristi trećina svjetske populacije, a prema broju isporuka u 2018. godini tvrtka je i jedan od najvećih proizvođača mobilnih telefona na svijetu. Huawei ima 15 istraživačkih razvojnih centara (R&D) smještenih u SAD-u, Njemačkoj, Švedskoj, Rusiji, Indiji i Kini. Huawei Consumer Business Group jedna je od tri poslovne sastavnice Huaweija čiji su fokus pametni telefoni, računala i tableti, nosivi pametni uređaji, usluge ”u oblaku” (cloud) i sl. Globalna mreža Huaweija izgrađena je na 20 godina ekspertize u telekom sektoru, a posvećena je pružanju najnovijih tehnoloških iskoraka potrošačima diljem svijeta. ”Omogućavamo izgradnju bolje povezanog svijeta”, krilatica je koju svakodnevno ostvaruje i živi Huawei Business Consumer Group.

404