S radom počelo Oporavilište za divlje životinje u Dumovcu

Zahvaljujući Oporavilištu za divlje životinje Zoološkog vrta Grada Zagreba na novu se razinu u Hrvatskoj dižu skrb za bolesne i ozlijeđene divlje životinje te njihov oporavak.

Oporavilište, izgrađeno u zagrebačkom naselju Dumovec, koje je počelo s probnim radom, obišli su ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević i v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba Damir Skok. 

Projektom „Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu III faza” unaprijeđuje se sustav zbrinjavanja životinja i ojačavanje zelene infrastrukture Grada Zagreba i Republike Hrvatske.

                „Samo je prošle godine terenska ekipa Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba imala 2600 intervencija. Od toga je 60 posto intervencija bilo vezano uz divlje životinje – od onih zaštićenih i egzotičnih do golubova i vrana. U Zoološkom vrtu u Maksimiru imali smo premali prostor za njihov smještaj, a objektom u Dumovcu sada smo za to dobili odgovarajuće kapacitete i uvjete“, rekao je Damir Skok, v. d. ravnatelja Ustanove Zoološki vrt Grada Zagreba.

Projekt je vrijedan više od 3 milijuna eura. Pedeset i pet posto sredstava je iz proračuna Grada Zagreba, a ostala sredstva su nacionalna te iz fondova Europske unije.

„Konačno dobivamo bolju skrb za sve životinje, funkcionalniji i opremljeniji sustav koji osigurava mogućnost za smještaj divljih životinjskih vrsta uz proširenje postojećih kapaciteta za smještaj pasa u skloništu Dumovec. Ovim zahvatom nakon 23 godine osigurali smo novi dodatni sadržaj skloništa, što nije značajno samo za Grad Zagreb već i za cijelu Republiku Hrvatsku”, rekao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Grada Zagreba.

Novi objekt Oporavilišta u Dumovcu obuhvaća prostore za smještaj pasa i divljih životinja te rad veterinarske službe. Ti specijalizirani prostori imaju površinu od 1300 metara četvornih.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić istaknuo je da je u tri faze modernizacije Zoološkog vrta Grada Zagreba uloženo više od sedam milijuna eura sredstava Europske unije, Grada Zagreba i države.

„Kroz prioritet ulaganja u zaštitu prirodne baštine na području Hrvatske realizirana su 52 projekta. Brojni nacionalni i parkovi prirode su se modernizirali ovim sredstvima. Ispred nas je nikad veća omotnica sredstava kojima financiramo većinu javnih ulaganja na području Republike Hrvatske uključujući one na području Grada Zagreba“, rekao je ministar Erlić.

Budući da se pri projektiranju i izgradnji objekta Oporavilišta u Dumovcu brinulo o njegovoj energetskoj održivosti, na zgradi su postavljeni solarni paneli za proizvodnju električne energije. Oni će ispunjavati 30 posto potreba zgrade za električnom energijom.

Prorsus komunikacije