Mladunci patuljastih mungosa dane provode u maženju i igri

U nastambi patuljastih mungosa u Zoološkom vrtu Grada Zagreba iz dana u dan sve je življe.

Četiri mladunca koja su na svijet došla prije mjesec dana, sa sve većim zanimanjem istražuju svoju okolinu. Dane provode u igri i maženju s mamom. Kojeg su spola, doznat će se naknadno.

Nastambu dijele s mamom, tatom i starijom braćom. Svi se međusobno lijepo slažu. Prava obiteljska idila.

Put ka sreći paru patuljstih mungosa otvoren je prije četiri godine. Tada se ženka iz Nizozemske doselila u Zagreb gdje ju je dočekao mužjak rođen u Francuskoj. Jedno u drugo zaljubili su se na prvi pogled. Sada imaju šest godina i iza njih je već nekoliko legla mladunaca.

Patuljasti mungosi u prirodi nastanjuju šume i savane istočne i južne Afrike.

U skupini patuljastih mungosa glavnu ulogu ima starija, dominantna ženka, a drugo mjesto u hijerarhiji zauzima njezin partner.

Dominantnoj ženki pripada većina mladunaca u skupini. Gestacija joj traje sedam tjedana nakon čega na svijet najčešće donosi tri ili četiri mladunca.

Mladunci prvih mjesec i pol sišu majčino mlijeko, a nakon toga počinju jesti i krutu hranu. Sa šest mjeseci i sami kreću u potragu za hranom. Te se male afričke zvijeri hrane insektima, malim zmijama, pticama i sisavcima, jajima te voćem.

Patuljasti mungosi najmanji su od svih vrsta mungosa. Tijelo im je dugo dvadesetak centimetara, a rep podjednake dužine.

ZOO Zagreb