16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Pridružite nam se u subotu, 21. siječnja 2023. od 10.00 do 14.00 sati, na Cvjetnom trgu gdje će se održati 16. Dan mimoza i Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice

Cilj Dana mimoza i Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice osvijestiti je žene da brinu o intimnom zdravlju i potaknuti ih na redovite kontrole.

U organizaciji Hrvatske lige protiv raka i  Gradskog ureda za socijalnu zaštitu, zdravstvo i osobi s invaliditetom a  u suradnji s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Andrija Štampar, pozivamo Vas da se pridružite ovoj akciji kako biste se educirali o važnosti informiranja o HPV-u i njegovoj ulozi u razvoju predstadija i samog raka vrata maternice, također i o tome kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i liječiti rak vrata maternice.

 Rak vrata maternice  prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Republici Hrvatskoj u  posljednjih deset godina od raka vrata maternice oboljelo je 3174 žena.

Rak vrata maternice je po pojavnosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina u 2020. je bio treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina (iza raka dojke i raka štitnjače).

U Hrvatskoj je upravo to je razlog za organiziranje javnozdravstvenih akcija čiji je cilj podsjetiti žene da je njihovo intimno zdravlje krhko poput cvijeta mimoze te da su redoviti ginekološki pregledi, u ovom slučaju papa test, nešto što je nužno kako bi očuvale vlastito zdravlje.

Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u 2020. godini bilo je 276 oboljelih od raka vrata maternice (stopa 12,6/100 000). Prema podacima baze uzroka smrti, u 2020. godini 126 žena umrlo je od raka vrata maternice, od čega je 37 % bilo mlađe od 60 godina. U 2021. godini umrlo je 122 žena od ove bolesti. Rak vrata maternice je po pojavnosti kod žena u dobi od 30 do 39 godina u 2020. je bio treće sijelo raka žena u dobi od 30 do 39 godina.  U Hrvatskoj je od 2015. godine svim djevojčicama i dječacima osmog razreda osnovne škole omogućeno besplatno i dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a. koje se organizirano provodi u nadležnim školskim ambulantama.

U suradnji Grada Zagreba i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar , preko aplikacije Terminko.hr, mladi do 25 g. mogu rezervirati  svoj termin za cijepljenje ukoliko su ga propustili u Centru za zdravlje mladih, Heinzelova 62a. Mogu se cijepiti srednjoškolci i studenti, ali i svi drugi mladi do 25-te godine života. Nadoknadno cijepljenje može se obaviti i u nadležnim školskim ambulantama za srednje škole i fakultete.

Edukacijom, cijepljenjem i probirom možemo postići globalne ciljeve Svjetske zdravstvene organizacije, a to je eradikacija raka vrata maternice!

Zrinka Jelić – Belinić