Spektakularna proslava dvadeset godina postojanja Hairstyle Newsa

Hairstyle News svojih je 20 godina posvećenosti razvoju frizerske struke spektakularno proslavio u opatijskom Centru Gervais okupivši gotovo dvije tisuće posjetitelja, primarno frizera svih generacija koji su dobili novu razinu inspiracije od vodećih domaćih i stranih edukatora. 

Veliki  rođendan Hairstlye Newsa i 18-ti istoimeni festival sinonim je kreativnosti struke koja kroz druženje i razmjenu znanja u afirmativnom ozračju postavlja nove standarde etablirajući struku koja je itekako važan društveni čimbenik čemu svakodnevno svjedočimo. Naime, Hairstlye News festival je jedan od najdugovječnijih događanja frizerske struke u Europi, i to uz događanja u Parizu, Londonu, Bologni i Düsseldorfu. Ovime i Opatija postaje središte susreta ove kreativne industrije koja ja oživjela naše turističko središte tijekom dva festivalska dana.

„Hairstyle News festival prilika je za struku da napuni pokretačko gorivo kreativnošću i punim jedrima krene naprijed. Zajedništvo struke, razmjena ideja i inspiracije, otkrivanje novih inovacija bile su okosnice i tijekom ovogodišnjeg festivala, važnog za svakog frizera koji se ciljano želi razvijati i podići kvalitetu.“ – rekao je Denis Vidović, direktor Hairstyle News festivala zahvalivši svima koji su posjetom obogatili ovogodišnju veliku obljetnicu baziranu na ljubavi prema kosi.

Aleksandra Oparov, poznata riječka frizerka i moderatorica predavanja i panela u sklopu festivalskog Salon Business programa kazala je kako struka u okviru Hairstyle Newsa može itekako naučiti, a pogotovo iz iskustva kolega koji nesebično dijele svoja znanja. Kazala je kako su u okviru okruglog stola „Što znači voditi uspješan salon u manjem gradu“ raspravljali o nedostatku radne snage, financijama i, između ostaloga, o utjecaju i pritisku turističke sezone na balansiranje opsega posla u frizerskim salonima. Naime, na pozicioniranje hrvatskog turizma utječe i pružanje visoke razine uslužnosti i u frizerskim salonima, poglavito u morskim destinacijama. Tu je bitna motivacija zaposlenika, visoka kvaliteta pružene usluge, praćenje trendova, kontinuirana edukacija i učinkovita promocija kroz sve kanale komunikacije. 

Sudionici okruglog stola vlasnici frizerskih salona naglasili su važnost o njegovanju međuljudskih odnosa što se naslonilo i na predavanje svjetski poznate londonske edukatorice Sophije Hilton koja je govorila o međugeneracijskom menadžmentu. Naglasila je važnost promjene stavova u pristupu mlađim generacijama koje vlasnici žele zadržati u frizerskom salonu. Bitno je izgraditi komunikacijski most koji može premostiti jaz u razmišljanjima, pristupu poslu, razumijevanju mlađih generacija koje je bitno odgovorno i dosljedno voditi. U tome pomaže i psihologija u frizerskim salonima o čemu je govorila Maja Vučić, profesorica psihologije koja je naglasila važnost afirmativnog feedbacka umjesto negativne kritike te je s frizerima podijelila niz alata kako se, između ostaloga, nositi sa svakodnevnim stresom i negativnostima.

Razinu inspiracije koju frizeri mogu dobiti na Hairstyle News festivalu zorno je prikazao i panel s Mijom Majhenom, poznatim stilistom kose, beskrajno skromnim stručnjakom i freelancerom koji stilizira kosu za najpoznatije globalne brandove tijekom tjedana mode u Parizu, Londonu… On je podijelio s frizerima svoja prva iskustva i uspjehe, a pouka njegovog predavanja je da je potrebno iskoračiti i odvažiti se raširiti krila te da biti frizer nije samo rad u frizerskom salonu nego ovo zanimanje pruža mnogo više mogućnosti kada se osoba želi afirmirati i razvijati.

Na njegovo predavanje fantastično se naslonio i show Vassila Atanassova, jednog od najvećih artista iz regije i edukatora L’Oréal Professionnel Paris tima koji je predstavio inovaciju u bojanju. Rekao nam je da ga je priroda inspirirala, točnije svila te da proces stvaranja jednog ovakvog spektakla uvijek kreće od idejne faze koja je njemu osobno najintenzivnija. Osvrnuo se i na fantastičnu organizaciju Hairstyle News festivala i publiku koja ga je pratila sa zanimanjem jer pretočiti ideju stvaranja svile u kosi nije nimalo lako ali je kulminiralo jedinstvenom prezentacijom kreativnosti u kosi s iznimno atraktivnim bojama koje ćemo zasigurno vidjeti na ulicama tijekom ovog proljeća.

Kanso Academia, V17 by Sead Nunić, IM Academy, Artego, Mič Styling, Montibelo tim, Eugene Perma tim i slovenski ID Factory Hair Group tim u sklopu programa Cut&Style i Colorama predstavili su najnovije trendove u bojanju kose i tehnike šišanja koje će utjecati na zadovoljstvo klijenata što će se preliti i na uspješnost poslovanja frizerskog salona. Ženska populacija itekako će imati široki izbor mogućnosti naglasiti svoju originalnost kroz kosu, kako u bojama tako i u tehnikama šišanja. U rasponu je široka paleta boja, a od tehnika šišanja svakako su slojevita šišanja jedan od trendova ove sezone. Naglašeno je i geometrijsko šišanje koje je u suštini baza kojeg bi trebao poznavati svaki vrsni frizer, no ono što se ističe je profesionalno njegovana kosa koja je usklađena s tenom, bojom očiju i stilom odijevanja.

Valja se osvrnuti i na iznimno bogati festivalski program Barbershop Arene koja je ove godine iznimno zasjala. Regionalne barbere oduševila je mlada, dinamična barberica Hayden Cassidy iz Londona koja je predstavila i inspirirala svojim načinom rada i poslovnom filozofijom gdje je naglasila da itekako pazi na svakog klijenta koji su njoj, u suštini, hodajuća reklama jer dobro odrađen posao u salonu uvijek se vraća kroz osobnu preporuku, uz naravno, prezentaciju na društvenim mrežama.

Fulir Barbershop, Polyboy Academy, Salon by Marko Stanzl, Barbershop Ritual, Brivska Akademija, Depot tim, Tonino Barbieri i Ivan Duda Education pokazali su mladim barberima kako se i u muškom frizerstvu trendovi i stilovi itekako mijenjaju i da ih je potrebno pratiti kako bi unaprijedili odnose s klijentima. Pregršt je mogućnosti kako i muškarci mogu izraziti svoju autentičnost i individualnost kroz kosu, a brada  je također neizostavna gdje se naglašava važnost profesionalne njege što je zapravo opća higijena muškarca.

Barbershop Arena svakako promiče granice kreativnosti među barberima ali itekako se razgovaralo i o problematici s kojima se svakodnevno susreću, a primarno je to nedostatak radne snage. Animiranje radne snage vlasnici barber shopova potiču kroz edukacije, team buildinge, pa čak i primjenu američkog modela poslovanja kroz iznajmljivanje stolica barberima koji time mogu kreirati svoje radno mjesto i afirmativnu atmosferu u kolektivnom okružju. I Bradata aukcija, humanitarna akcija splitskih barbera utječe na promociju frizerske struke, a organizatori poručuju kako će svoju misiju nastojati proširiti što će zasigurno uspjeti jer se radi i na osvještavanju zdravlja muškaraca.

Zaključno, Hairstyle News Festival je sinonim i primjer dobre prakse gdje se struka ujedinjuje u stvaranju novih vrijednosti kako za struku tako i za društvo. Kako bi se potaknulo zajedništvo struke Hairstyle News svakodnevno promiče i potiče struku kroz svoje online kanale, a dva vrhunski organizirana festivalska dana su kruna cjelogodišnjeg djelovanja što je i dokazao ovogodišnji festival. Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg Hairstyle News Festivala je L’Oréal Professionnel Paris.

Ana hART