Težite savršenom osmjehu, evo koje savjete slijediti!

Znate li kako uvijek imati blistav osmijeh? Za to vam ne treba stomatolog, nego odlična dentalna higijena! Točnije, pravilnim pranjem zuba, što uključuje sva, čak i sakrivena mjesta neće vam trebati stomatolog! – ovim je riječima, na svjetski Dan oralnog zdravlja ( 20.03.) svoje predavanje započela  Mihaela Dijanić, dr.med.dent. Držeći u rukama maketu ljudskog zubala i veliku, predimenzioniranu Curaprox četkicu Mihaela je pokazala kako neki ljudi peru, a kako zapravo trebaju prati zube. Ogromne razlike u tehnikama, nasmijale su brojnu publiku, ali i potaknule na razmišljanje zašto ponekad zaboravljamo na određene površine u ustima dajući tako priliku bakterijama u ustima da naprave svoje. Potaknu kvarenje zuba ali i mnogobrojne probleme!

Budući da smo na početku novog godišnjeg doma, a topliji dio godine, sunce i vikend putovanja potiču na druženja koja obiluju smijehom, zamolili smo dr.Dijanić da nam da 10 korisnih savjeta kako uspješno savladati sve korake savršene oralne higijene i uvijek, baš uvijek imati blistav osmijeh!

Evo njezinih savjeta:
1. Pranje zuba četkicom osnovni je i najefikasniji način održavanja oralne higijene. Za kvalitetno i djelotvorno pranje zuba potrebno je obratiti pažnju na izbor četkice te dužinu i tehniku pranja. Dentalni stručnjaci preporučuju tzv. modificiranu Bassovu tehniku pri kojoj četkicu položite na zubno meso tako da polovica vlakana pokriva zubno meso, a druga polovica zube, četkicu lagano ukosite pod kutem od 45 stupnjeva prema zubnom mesu i finim kružnim pokretima i laganim pritiskom vodite četkicu od prvog do zadnjeg zuba. Na isti način očistite sve zube uključujući jezične i grizne plohe.
2. Birajte mekane i guste zubne četkice poput Curaproxa. Na svakoj četkici pronaći ćete neki broj koji vam zapravo otkriva o kakvoj je četkici riječ. Broj 5460 znači da u rukama imate kvalitetnu, gustu i mekanu četkicu.
3. Četkicu držite nježno, kao olovku. Tako ćete izbjeći prejaki pritisak četkice prilikom četkanja. Jeste li svladali tehniku laganog pranja zubi vidjet ćete na svojoj četkici. Rascvjeta li vam se nakon mjesec dana korištenja smanjite pritisak.
4. Zube četkajte najmanje dvije minute, ako je potrebno i duže, sve dok pod jezikom ne osjetite da su čisti. Prilikom pranja koristite pastu za zube koja u svom sastavu nema NLS-a, triklosana, izbjeljivača i mikroplastike. Dovoljna količina zubne paste na četkici odgovara veličini zrna graška
5. Tijekom svakodnevne oralne higijene često zaboravljamo da svaki zub ima pet površina, a da s četkicom za zube možemo očistiti samo tri. Neočišćeno ostaje i do 30 % međuzubne površine. Kako bi izbjegli upalu gingive i stvaranje aproksimalnog karijesa moramo redovito čistiti interdentalni prostor primjerenom veličinom međuzubne četkice. Kada interdentalnu četkicu uvodimo u međuzubni prostor, ona ne smije biti premala ili prevelika. Ako sami birate veličinu četkice uzmite onu najvećeg promjera koju još uvijek možete laganim pritiskom umetnuti u međuzubni prostor – jednim potezom, jednom dnevno, između svakog zuba, jednom unutra, jednom van i gotovo!
6. Najuže prostore, gdje ne prolazi najmanja veličina međuzubne četkice, očistite zubnim koncem!
7. Kako bi oralna higijena bila potpuna, ne zaboravite na čišćenje jezika. Bakterijske naslage s jezika, uzrok lošeg zadaha u ustima, najlakše ćete ukloniti strugačem za jezik.
8. Ako imate ortodontski aparatić, implantate, parodontološke probleme, ne preferirate ručne četkice ili se ne osjećate dovoljno manualno spretni možete izabrati električnu četkicu za zube. Sonične četkice za zube proizvode preko 30 000 pokreta u minuti što je nemoguće postići manualnom četkicom. Izaberite soničnu četkicu s mekanim vlaknima.
9. Ne bojte se sonične četkice. Nju, koristite u istim kretnjama i položaju kao i manualnu četkicu, samo bez ikakvog pritiska. Već nakon prvog pranja vidjet ćete razliku.
10. Za kraj, za savršen osmijeh i zdrave zube ne zaboravite na redovite stomatološke preglede najmanje jednom do dva puta godišnje!

Alma Premerl Zoko

Fotografija: Zoko