Potvrđeno održavanje Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije

81. izdanje najpoznatijeg novogodišnjeg koncerta u svijetu televizijskim će se putem prenositi uživo u više od 90 zemalja

Novogodišnji koncert Bečke filharmonije jedan je od najpoznatijih koncerata klasične glazbe u svijetu. Tradicionalno se održava svakog 1. siječnja u Zlatnoj dvorani bečkog Musikvereina, a od 1959. godine televizijskim se putem prenosi uživo u više od 90 zemalja, pa tako i na hrvatskoj televiziji, te privlači milijune gledatelja diljem svijeta. Koncert je prvi put izveden 31. prosinca 1939., a njegov je program od samog početka posvećen prije svega djelima skladatelja iz obitelji Strauss.

Novogodišnji koncert održat će se unatoč trenutnoj pandemiji koronavirusa, službeno je potvrdio direktor Bečke filharmonije Daniel Froschauer. Kako sada stvari stoje, u dvorani koja ima kapacitet od 2.000 mjesta trebalo bi biti tisuću posjetitelja. Za vrijeme koncerta moraju nositi maske i održavati propisani razmak, a na samome ulazu provodit će se testiranja brzim antigenskim testovima. Takvi se testovi, na primjer, već koriste u bečkoj zračnoj luci Schwechat.

Kako je objasnio direktor orkestra Froschauer, trenutno se ne može sa sigurnošću reći hoće li publika doista moći prisustvovati koncertu u siječnju jer to ovisi o razvoju epidemiološke situacije u narednim tjednima, no Novogodišnji koncert svakako će se održati – s publikom u dvorani ili bez nje. Njegovim 81. izdanjem ravnat će talijanski dirigent Riccardo Muti.

Više informacija o koncertu možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://www.wienerphilharmoniker.at/new-years-concert/new-years-concert-main.

EurocommPR

Fotografija: © Dieter Nagl