Prvi Europski kongres o iskustvu pacijenta i inovacijama EPIC održat će se u Dubrovniku

Prvi Europski kongres o iskustvu pacijenata i inovacijama, EPIC – Experience & Innovation Congress, održat će se od 19. do 21. ožujka 2020. u Dubrovniku. S ciljem da epicentar inovacija i vrhunske usluge u zdravstvu iz SAD-a prebace u Europu, točnije u Hrvatsku, Poliklinika Bagatin u suradnji sa svjetski poznatom ustanovom Cleveland Clinic u Dubrovnik dovodi brojne priznate i ugledne liječnike, znanstvenike i menadžere, koji će iznijeti svoja mišljenja i iskustva o modernoj medicini 21. stoljeća.

Cleveland Clinic je jedna od najvećih i najcjenjenijih bolnica ne samo u SAD-u, već i u svijetu, s preko 60.000 zaposlenih, od čega gotovo 12.000 sestara te 4.000 liječnika i znanstvenika iz 140 područja specijalnosti. Kao vodeći medicinski inovator koji je svojim otkrićima spasio milijune života, veliku važnost pridaju iskustvu pacijenta. Tako su kao jedna od prvih zdravstvenih ustanova u svijetu imenovali glavnog službenika za iskustvo pacijenata i osnovali istoimeni ured. Uz podružnice u Abu Dhabiju i Torontu, uskoro otvaraju prvu na europskom kontinentu, i to u Londonu.

Teme kongresa obuhvatit će znanstvenu, kliničku, bihevioralnu i društvenu perspektivu, u rasponu od visokoteorijskog i inovativnog (futurističkog) pristupa do najboljih aktualnih primjera iz prakse. Program kongresa uključuje dizajn sustava za poboljšanje pacijentova iskustva, ulogu znanosti i umjetne inteligencije u razvoju usluga, mogućnosti ulaganja u različite usluge, interpersonalne metode za poboljšanje skrbi o pacijentu, mobilne programe i aplikacije za osobnu njegu, kao i mnogo informacija o budućnosti zdravstva.

„Hrvatska zaista ima mnogo toga za ponuditi te su oftalmologija, ortopedija, estetska i rekonstruktivna kirurgija, stomatologija i onkologija samo neke od grana gdje se možemo pohvaliti najnaprednijom tehnologijom, ali i najvećim stručnjacima. U skladu s time, optimizacija zdravstvenih usluga i podrška pacijentu nameću se kao neke od najvažnijih tema zdravstvenog sektora današnjice. Riječ je o temama zbog kojih se ovaj kongres i organizira, a koji će svim sudionicima omogućiti da zaista uče od najboljih svjetskih stručnjaka“ – izjavio je Ognjen Bagatin, ravnatelj Poliklinike Bagatin i jedan od organizatora kongresa EPIC.

O navedenim temama sudionicima će govoriti stručnjaci iz Cleveland Clinica poput Joe Sweeta, direktora međunarodnih projekata, Lori Kondas izvršne direktorice Ureda za iskustvo pacijenata te Marija Škugora, direktora za edukaciju Instituta za endokrinologiju i metabolizam.

Osim njih, EPIC će okupiti i brojne druge ugledne predavače kao što su: Irving Stackpole, predsjednik konzultantske tvrtke Stackpole & Associates Inc., Daniel Coulton Shaw, ambasador za Global Clinic Rating Stephen Bender s Disney Instituta, Sheila Stevens, direktorica Odjela za iskustva pacijenata u Mayo Clinic, Rahul Kashyap, profesor anesteziologije i znanstvenik za klinička istraživanja na Mayo Clinic, Stephanie

Trpkov, savjetnica za strategiju u Svjetskoj banci u Hrvatskoj, Dragan Primorac, predsjednik Nadzornog odbora Specijalne bolnice Sveta Katarina, Nikica Gabrić, ugledni oftalmolog i ravnatelj Klinike Svjetlost te mnogi drugi svjetski priznati stručnjaci.

S obzirom da je Clevelend Clinic suorganizator EPIC-a, najpoznatiji hrvatski kardijalni kirurg prof. dr. Tomislav Mihaljević, inače i predsjednik Uprave te vodeće svjetske zdravstvene ustanove, aktivno sudjeluje u organizaciji svojim idejama, vizijom, inicijativama i iskustvom.

„Iskustvo pacijenta ovisi o puno više faktora od same medicinske intervencije. Pacijent treba empatiju, komunikaciju i, što je najvažnije, angažiran kvalitetan tim. Upravo je EPIC prvi europski kongres o iskustvu pacijenta i inovacijama, a fokusirat će se na nove načine pružanja kvalitetne, sigurne njege u ozdravljujućem okruženju te na to kako tehnologija mijenja naše poglede na ono što pacijenti žele i trebaju. Naši će stručnjaci podijeliti sa sudionicima kongresa neke od inovacija koje smo razvili kako bismo podržali pozitivniji put pacijenta te istovremeno stvorili i privlačnije iskustvo za naše pružatelje skrbi diljem svijeta“ – izjavio je prof. dr. Tomislav Mihaljević.

EPIC Kongres uvršten je u popis događaja organiziranih pod pokroviteljstvom HR PRES, a namijenjen je svim dionicima društvenih procesa: od predstavnika najviših institucija vlasti i  ostalih državnih i javnih tijela, preko predstavnika svih razina obrazovnog sustava, do liječnika i znanstvenika, voditelja različitih medicinskih odsjeka, vlasnika bolnica i klinika svih specijalnosti te investitora.

Više informacija, kao i mogućnost prijave na EPIC, pronađite na: https://www.epic-health.eu/.

Media val