Neravnoteža mikrobioma preduvjet je nastanku atopijskog dermatitisa i akni

Upoznajte mikrobiom - organ 21. stoljeća koji čuva ključ zdravlja kože

Dr. Nives Pustišek

Mikrobiom probavnog sustava već neko vrijeme puni novinske stupce nakon što su proteklih godina objavljeni rezultati brojnih istraživanja koji utvrđuju snažnu vezu između mikrobioma i zdravstvenih stanja kao što su dijabetes, autizam, gojaznost, anksioznost  i mnoga druga.

Nova istraživanja u središte pažnje stavljaju mikrobiom kože – prirodni ekosustav mikroba na našoj koži sa svojim genetskim materijalom koji u interakciji s našim tijelom osigurava njegovo zdravo funkcioniranje i štiti kožu od vanjskih oštećenja.

– Istraživanja ljudskog mikrobioma dovode do promjene tradicionalnog mišljenja da je za razvoj bolesti u čovjeka odgovoran jedan, dobro definirani uzrok, i sve je više pokazatelja da je za nastanak različitih bolesti, između ostalog,  odgovorna neravnoteža u mikrobiomu, potvrdila je dr. Nives Pustišek, specijalist dermatolog i venerolog, subspecijalist dječje dermatologije.

Disbioza mikrobioma, kaže dr. Pustišek,  stručan je naziv za neravnotežu mikrobioma, te je  preduvjet za nastanak različitih bolesti, poput atopijskog dermatitisa, akni, seborejičnog dermatitisa, psorijaze i mnogih drugih.

Istraživanja o mikrobiomu kože provode stručnjaci francuskog dermatološkog laboratorija La Roche-Posay već četvrt stoljeća kako bi pomogli osobama koje pate od ekcema, nezaraznog stanja kože koje dovodi do isušivanja kože i stvaranja ljuskavih mrlja s crvenilom i svrbežom, od kojeg pati dvoje do troje od 10 djece diljem svijeta.

Rezultati istraživanja potvrdili su da se ekcem povezuje s dramatičnim padom bakterijske raznolikosti, odnosno da se ekcem razvija kad trećinu ekosustava mikrobioma preuzme jedna bakterija – Staphylococcus aureus – zlatni stafilokok.  

Zajednice bakterija na našoj koži, prema tome, igraju značajnu ulogu –  uče imunološki sustav kako prepoznati „nametnike“, kako održati funkciju zaštitne barijere kože, te sprečavaju razvoj potencijalno opasnih mikroorganizama. Da bi obavio sve te zadaće, mikrobiom mora biti uravnotežen i raznolik.

– O mikrobiomu čovjeka zato se često govori kao o posebnom organu i naziva ga se “zaboravljenim organom“ jer ima značajnu zaštitnu ulogu pri čemu  „naše bakterije“ sprječavaju naseljavanje patogenih bakterija, kaže dr. Nives Pustišek dodajući kako su mikrobiom i koža dva organa koja žive u simbiozi.

Koža, najveći organ, prostire se na nevjerojatnih 1,7 m2 i ima mnoge zadaće  – od održavanja unutarnje temperature, pohrane energije, do zaštite tijela od štetnih kemikalija i bakterija. Sastoji se od slojeva stanica, živaca i žlijezda, te čini oko 18 posto naše tjelesne težine, a u isto je vrijeme i dom  milijunima bakterija, gljivica i parazita.    Da bi bila zdrava – mikroorganizmi koji je nastanjuju  moraju biti u ravnoteži.

10 zanimljivih činjenica o mikrobiomu

  1. Mikrobiom kože uči naš imunološki sustav kako da se obrani od nametnika koji uzrokuju bolesti
  2. Većina mikroba koji žive na nama i u nama ne mogu nam naštetiti
  3. Na 1 cm2 obraza u suživotu se nalazi čak milijun mikroba
  4. Prvu dozu mikrobioma dobili smo još pri rođenju i otad se mikrobiom kontinuirano razvija
  5. Napola smo čovjek, a napola mikrobiom
  6. 80 milijuna bakterija razmijenimo poljupcem u samo 10 sekundi
  7. Zajednica mikroba na lijevoj ruci razlikuje se od zajednice mikroba na desnoj ruci
  8. Kad bismo izbrojali sve stanice u organizmu, samo 50 % njih bile bi ljudske stanice 
  9. Samo na našoj koži identificirano je oko 1000 različitih vrsta bakterija
  10. Mikrobiom u prosjeku teži oko 1,5 kilograma, jednako kao i ljudski mozak

Komunikacijski laboratorij