Brojne tvrtke u Hrvatskoj obilježile Svjetski dan djeteta

Djeca doživjela let zrakoplovom, sudjelovala u radijskoj emisiji o sigurnosti u prometu, osmišljavala kreativnu kampanju, zamijenila uloge s poznatim TV voditeljem, doznala kako se proizvode električni automobili i upoznala radno mjesto svojih roditelja

U sklopu obilježavanja Svjetskog dana djeteta i 30. rođendana Konvencije o pravima djece UNICEF je u Hrvatskoj pozvao tvrtke i medije da otvore svoja vrata djeci kako bi dobila priliku bolje upoznati poslovni svijet i reći što misle o temama koje su im važne. Ovoj globalnoj UNICEF-ovoj inicijativi koja promiče dječja prava i koja djeci širom svijeta omogućuje da se njihov glas čuje priključili su se Croatia Airlines, Hrvatska poštanska banka, Hrvatski autoklub (HAK), Odašiljači i veze, Rimac Automobili i RTL televizija.

Croatia Airlines priključila se navedenoj inicijativi prigodnom akcijom Osmijeh iznad oblaka u sklopu koje je, na letu Zagreb – Dubrovnik, u svom zrakoplovu ugostila pedesetero djece iz udomiteljskih obitelji i njihove udomitelje, okupljene oko udruge Forum za kvalitetno udomiteljstvo djece.  Bila je to jedinstvena prigoda za djecu i udomitelje da dožive iskustvo letenja, a nakon slijetanja u Dubrovnik za djecu je organiziran obilazak Zračne luke Dubrovnik tijekom kojeg su predstavljeni poslovni procesi najjužnije hrvatske zračne luke. Veliku podršku Croatia Airlinesu u realizaciji ovog projekta pružili su ZL Dubrovnik, MZL Zagreb, Newrest Dubrovnik d.o.o. i Swissport International AG.

Šime Luganov

Hrvatska poštanska banka obilježila je Svjetski dan djeteta sa dvadesetero djece u dobi od 8 do 12 godina. Djeca su tom prilikom razgledala poslovnicu Banke, vidjela što se radi iza pultova, kako se prazne bankomati i kako se vrijednosti pohranjuju u sefove. Sudjelovali su na sastanku Sektora poslovanja sa stanovništvom, donosili vrlo važne odluke, kroz fokus-grupe osmišljavali su nove proizvode i zaplivali marketinškim vodama. Svoje ideje, kojih je bilo mnogo, i reklamni spot koji su osmislili prezentirali su i Upravi Banke koja je tom prilikom odgovorila na sva njihova pitanja i nedoumice.

Hrvatski autoklub uključio se u obilježavanje Svjetskog dana djeteta organizacijom posjeta djece uzrasta od 4. do 6. razreda iz Osnovne škole Luka iz Sesveta koja su dobila priliku naučiti više o dječjim pravima kao i o odgovornom ponašanju u prometu. Najuzbudljiviji dio posjeta bio je posjet Informativnom centru u kojemu je prezentirano na koje se sve načine i kojim kanalima sažimaju informacije o stanju na cestama kako bi korisnici uvijek dobili točne i ažurne informacije. Uključenje u radijsku emisiju „Konvoj“ uživo iz HAK-ovog studija koju na HR2 već 30 godina uređuje i vodi urednica Dubravka Družinec Ricijaš predstavljalo je vrhunac posjeta jer su djeca aktivno sudjelovala u programu dajući svoje komentare na ponašanje vozača u prometu.

Ivana Dolac

Tvrtka Odašiljači i veze organizirala je „OIV-ov dječji dan“  tijekom kojeg su zaposlenici imali priliku zamijeniti uloge sa svojom djecom te im tako pokazati kako provode radni dan, tko su im kolege te kako izgleda njihovo radno okruženje, nakon čega im je kroz predstavu i pet interaktivnih i dinamičnih radionica na zabavan način približena djelatnost društva. Zaposlenici i njihova djeca zajednički su igrali razne igre te su kroz brojne produktivne i kreativne metode osmislili  inovativna rješenja poboljšanja budućnosti poslovanja OIV-a.

Domagoj Blažević

Rimac Automobili priključili su se ovoj inicijativi organizacijom posjeta djece uzrasta 5. – 8. razreda iz osnovne škole „Okučani“. Djeca su imala priliku razgledati prvi izrađene primjerke električnog sportskog automobila Concept_One te prototip najnovijeg, najbržeg ikad razvijenog električnog automobila na svijetu, modela C_Two. Obilazak proizvodne linije uključivao je posjet odjela za strojnu obradu i izradu kalupa, odjela za proizvodnju kompozita, lakirnici, odjelu za sklapanje vozila te odjelu istraživanja i razvoja u kojemu svakodnevno više desetaka inženjera radi na istraživanju novih ili usavršavanju postojećih tehnologija ugrađenih u Rimac električne automobile i baterijske pogonske sustave. Posjet je uključivao i obilazak proizvodnje i skladišta Greyp električnih bicikala, prostora sestrinske tvrtke Rimac automobila, koji su specijalizirani za razvoj i izradu najbržih električnih bicikala na svijetu. 

Ivan Caldarević

RTL televizija je dala priliku dvjema srednjoškolkama da naprave reportažu za RTL Direkt, jednu od najgledanijih informativnih emisija. Reportaža je uključivala javljanje iz Hrvatskog sabora, uzimanje izjava ministrica i građana te kreiranje priloga u montaži. Zoran Šprajc, voditelj RTL Direkta, prepustio je voditeljsku ulogu djeci koja su najavila prilog i odjavila emisiju, te tako na trenutak osjetila uzbuđenje i zahtjevnost vođenja emisije uživo.

Morana Tuškan

O Svjetskom danu djeteta

Svjetski dan djeteta obilježava se svake godine 20. studenoga jer je toga dana 1989. godine usvojena Konvencija o pravima djeteta. Kao međunarodni dokument Ujedinjenih naroda, Konvencija sadrži univerzalne standarde koje države moraju jamčiti svakom djetetu. Konvenciju je tada potpisalo 196 država, čime je postala najbrže i najšire prihvaćen sporazum na području međunarodnih ljudskih prava u povijesti. Time je svijet dao obećanje da će svoj djeci biti osigurana jednaka prava te da će učiniti sve kako bi se zaštitila i osigurala njihova prava na preživljavanje, razvoj, učenje i razvijanje do punih potencijala, bez diskriminacije.

Morana Tuškan, UNICEF