Packaging Europe’s Sustainability Awards – najviše priznanje za projekt Holy Grail koji predvodi P&G

Pobjednici najprestižnijeg svjetskog natjecanja u inovacijama u održivom pakiranju proglašeni su 25. rujna u Nurembergu. Pionirski projekt Holy Grail koji vodi P&G osvojio je ukupnu nagradu za najbolji održivi projekt i priznanje u kategoriji  „Driving the Circular Economy“ na prestižnoj dodjeli Packaging Europe’s Sustainability Awards

 Holy Grail projekt predstavlja zajedničke napore u rješavanju jedne od najvećih prepreka recikliranja plastike – neučinkovito razvrstavanje u postrojenjima za recikliranje, a inicirao ga je 2017. godine Gian deBelder, stručnjak za održivu ambalažu iz P&G-a.  Partnerske kompanije  okupljene su pod okriljem fondacije Ellen MacArthur i njihova projekta “New Plastics Economy Pioneering Projects”.

Projekt Holy Grail istraživao je kako označavanje ambalaže može drastično utjecati na preciznije sortiranje i visoko – kvalitetno recikliranje kad se u plastiku utisnu digitalni vodeni žig i obilježivači.   Poboljšano sortiranje utječe na bolju kvalitetu i kvantitetu recikliranog materijala na tržištu, što znači da se više plastike vraća na tržište te u proizvodnju i tako donosi vrijednost umjesto da postane otpad.

Tijekom posljednje tri godine P&G i partnerske kompanije uložile su stručnost i resurse u projekt Holy Grail kako bi osmislili dosljedniji i skalabilniji sustav označavanja pakiranja. Tradicionalno, svaka je od kompanija dosad koristila sebi svojstven sustav obilježavanja pakiranja kako bi utvrdila potencijal za recikliranje. Takav je sustav stvarao odgode u postupku recikliranja, te onemogućavao utvrđivanje najboljeg načina za ponovnu uporabu plastike.

Projekt  HolyGrail traga za rješenjem tog problema, postavljajući temelje za “pametno sortiranje” u postrojenjima za recikliranje. Projekt je dokazao važnost korištenja tehnologije obilježivača i digitalnog vodenog žiga kao ključnog koraka za određivanje najboljeg smjera za uspostavu jedinstvene metode za brže procesuiranje i brže rezultate.

Suradnjom s desecima kompanija u cijelom lancu, uključujuću dobavljače strojeva, tehnologije, proizvođače materijala i ambalaže te brendova, maloprodajnih trgovaca i kompanijama koje se bave recikliranjem, Holy Grail je uspio iskoristiti tehnologiju za testiranje, ostvarenje napretka za cijelu industriju uspostavom i pridržavanjem standardizirane metode.

U pripremi je i Holy Grail 2.0  kojem je cilj  ove tehnologije proširiti u praksi na što više pakiranja i u većem broju postrojenja za reciklažu, a s sve s ciljem poboljšanja sortiranja što će u konačnici dovesti do manjeg odlaganja otpada u okoliš.

U P&G-u ističu kako su strastveni ne samo oko stvaranja inovativnih proizvoda i pakirana, nego i  oko osiguranja održivosti svojih proizvoda i kružne ekonomije.

Jedan od ključnih ciljeva dokumenta  Ambition 2030 i ciljeva održivog razvoja je osigurati da 100 posto pakiranja bude moguće ponovo iskoristiti i reciklirati.

S programima kao što je HolyGrail, P&G ide korak dalje, okupljajući cijelu industriju i pomažući daljnji razvoj tehnologije recikliranja kako bi bila učinkovitija i odgovorila na povećane zahtjeve.

Komunikacijski laboratorij