Najnovije istraživanje pokazuje da bi čak 35% Europljana prije odabralo pametni telefon s punom baterijom nego novac

Pametni telefoni, a pogotovo njihove baterije koje nam pomažu da ispunimo svoje svakodnevne obveze, postali su jedan od glavnih fizičkih, emocionalnih i psihičkih društvenih potreba. To pokazuje i najnovije istraživanje koje je Samsung proveo u suradnji s Atomik Research, neovisnom istraživačkom agencijom.

Istraživanje je provedeno u svibnju 2019. godine na 6.519 osoba starijih od 18 godina u sedam europskih zemalja (Velika Britanija, Italija, Španjolska, Njemačka, Mađarska, Češka i Slovačka). Rezultati su pokazali da je posudba punjača ili mobitela za reverzibilno bežično punjenje omiljena gesta u suvremenom svijetu te da predstavlja povezivanje na osobnoj razini. To je dovelo do pojave „digitalne ljubaznosti“, novog društvenog fenomena i oblika ponašanja. Osim toga, istraživanje je pokazalo da se spremnost na dijeljenje baterije može koristiti i kao pokazatelj koliko vam je stalo do druge osobe i koliko ste (ili želite biti) bliski. Primjerice, ispitanici su se izjasnili da bi najteže podijelili punjač sa strancima (14%), dok bi s kolegama punjač podijelilo 39%, s članom obitelji 72%, a s prijateljem ili partnerom 62% ispitanika.

Također, čak 62% ispitanika je izjavilo da bi kupili strancu kavu u zamjenu za punjač, a čak 21% ispitanika smatra da bi to bila jedna od najcjenjenijih gesti na spoju. Iako dosta ispitanika smatra da ova usluga može ojačati romantičnu vezu, 76% njih ​​ne bi bilo voljno dijeliti punjač ili mobitel za reverzibilno bežično punjenje s nekim na prvom spoju, tvrdeći da bi prikladno vrijeme za to bio treći spoj.

Da je ovaj društveni fenomen u romantičnim vezama posebno prisutan u Generaciji Z i kod Milenijalsa pokazuje činjenica da bi gotovo dvije trećine (62%) ispitanika od 18 do 34 godine podijelilo punjač s ciljem da osobu bolje upozna.

„Vodeći se istraživanjem Maslowa, psihologa koji je istraživao potrebe koje motiviraju ljudsko ponašanje, naši pametni telefoni brzo postaju prioritet u svakodnevnom životu. Nuditi nešto tako dragocjeno poput punjača za mobitel aktivira dijelove u mozgu povezane s užitkom i povjerenjem, potiče romantiku i novu dimenziju ljudskog ponašanja i interakcije.“, kaže Katherine Templar Lewis, poznata psihologinja ponašanja.

Samsungova Galaxy S10 PowerShare tehnologija omogućava korisnicima bežično dijeljenje baterija svojih mobitela s drugim kompatibilnim uređajima. „Nova tehnologija koja telefonima omogućuje bežično dijeljenje baterije uklanja ovisnost o tradicionalnim punjačima i istovremeno pomaže u razvoju modernog digitalnog ponašanja. Zanimljivi rezultati ovog istraživanja pokazuju da punjenje baterije tuđeg umjesto svog uređaja predstavlja moćan alat za društveno povezivanje te uspostavljanje povjerenja u modernim društvenim odnosima.“, rekao je Mark Notton, direktor portfelja i strategije za mobilne proizvode Samsung Electronics. 

Ostali ključni rezultati uključuju:

  • Tek 21% ljudi od 18 do 34 godine će podijeliti punjač ili mobitel za reverzibilno bežično punjenje sa strancem.
  • Bejbibumersi će podijeliti bateriju sa strancem, ali ne iz ljubavi.
  • Osobe iznad 55 godina će najvjerojatnije podijeliti punjač ili mobitel za reverzibilno punjenje sa strancem (36%), ali bez ikakvog romantičnog interesa (21%).
  • Bez obzira na koristi za sve uključene, punjač ipak ne dijelimo olako, što dokazuje i činjenica da bi trećina ispitanika (33%) lagala o postotku baterije na mobitelu kako bi izbjegla posudbu.
  • Posao je mjesto gdje imate najmanju mogućnost za dobivanjem punjača, a čak 41% ispitanika smatra da je jedno od najiritantnijih pitanja na radnom mjestu vezano uz posudbu mobitela ili punjača.

mpr