Almayer Art & Heritage Hotel

Almayer Art & Heritage Hotel je šarmantni boutique hotel  smješten u pažljivo obnovljenom povijesnom kompleksu zgrade i dvorišta u Campo Castellu, samom srcu stare jezgre Zadra. Dobivši ime prema pansionu iz novele Ocean more, talijanskog pisaca Alessandra Baricca, ovaj romantični dragulj izgrađen još 1863., nakon detaljne i sveobuhvatne obnove je 2017. pretvoren u jedinstveni baštinski hotel s četiri zvjezdice i novu žarišnu točku grada. Posebno dizajniran od strane vlasnika kako bi emanirao atmosferu doma, prije nego li klasičnog hotela, Almayer je mjesto za istinske znalce i suvremene epikurejce.

Dok je sveobuhvatnom obnovom vanjštine kompleksa faksimilno rekonstruiran povijesni izgled i duh zgrade, dotle je interijer hotela dizajniran od vlasnika supružnika Irine Bakije i Vjekoslava Bobića te renomiranog dizajnera Borisa Ružića vizualno bogat, istinski eklektičan i ispunjen kozmopolitskim duhom Mediterana. Vođen estetskim manifestom spajanja baštine, dizajna i umjetnosti, naglasak nije bio samo na uređivanju prostora, već stvaranju iskustva mjesta koje stvara snažni emocionalni utisak te instinktivno odiše komforom i atmosferom doma.

Smještajna ponuda ovog jedinstvenog dizajnerskog hotela sastoji se od devet ekskluzivnih dvokrevetnih soba u glavnoj zgradi te još četiri u elegantnoj depandansi u neposrednom susjedstvu. Sobe su podijeljene u dvije kategorije Standard i Deluxe. Standardne dvokrevetne sobe u glavnoj zgradi hotela površine su od 21- 23 m2, a Deluxe Mezzanine dvokrevetne sobe na dvije etaže protežu se na komfornih 32-35 m2. Almayer upravlja i sobama u depandansi u povijesnoj zgradi Bianchini iz 1914. neposrednom susjedstvu hotela. Tri Standardne sobe imaju 22-26 m2, a Deluxe dvokrevetna soba prostranih 29 m2.

Filozofija Almayera nalazi se u zadovoljstvu bivanja u blizini lijepih stvari, u neponovljivom ambijentu u kojem se prožimaju baština, suvremena umjetnost, eklektični dizajn, realnost, fantazija, u prostoru ispunjenom pričama. Svaka površina hotela predstavlja platno za umjetničku ekspresiju – od samih umjetničkih djela do probranog dizajnerskog namještaja, galerijske rasvjete i kreativnih arhitektonskih rješenja – stvarajući jedinstveno okružje i iskustvo kojemu je umjetnost u samom njegovom žarištu.

Hotel surađuje s nizom renomiranih domaćih i inozemnih umjetnika kako bi predstavio stalno otvorenu izložbu s postavom koji se ciklički mijenja. Umjetnine koje su izložene nisu tipična hotelska umjetnost, već probrana djela suvremene umjetnosti na temelju izvornosti, kvalitete i uklapanja u prostor galerije. Stoga, neka djela mogu biti izazovna, a neka opčinjavajuća. Većina umjetničkih djela su na prodaji, a informacija o svim umjetninama može se doznati na recepciji.

U krilu hotela nalazi se i tajni vrt Almayera. Skriven drevnim samostanskim zidom, poput novovjekog vrta Hesperida, odiše baštinom, mirisom naranči i, nadasve, pričama. Od opločenja podova izvornim ručno pečenim ciglama na riblju kost, poveznicom s antikom i venecijanskim nasljeđem, preko kamenog srednjovjekovnog zida koji pamti drevne vojne i opsade, pa sve do bujne mediteranske hortikulture i ostakljene čelične oranžerije u industrijskom stilu fin de siecle-a, zlatnom dobu građanskog Zadra, naš tajni vrt vizualni je hommage zadarskoj povijesti i kulturi življenja.

Hotelski bar Corte Vino & More je mjesto posvećeno iskusnim znalcima i epikurejcima. To je romantično i zavodljivo mjesto koje će vas sigurno iznenaditi svojim ugođajem koji se postupno mijenja prolaskom vremena. Ujutro možete uživati u raskošnom doručku, a kasnije u zavodljivim zalogajčićima i desertima s malog, ali jako maštovitog, menija. Naša široka ponuda pića uključuje više od 70 regionalnih i nacionalnih vina, odabranih sa strašću, od kojih je dvadesetak raspoloživo i na čaše. Osim toga, tu su Cogito speciality kava te organski i  fair-trade čajevi, veliki izbor  single-malt, blend, škotskih, japanskih i raženih viskija, konjaka, koktela, drugih nagrađivanih žestokih pića te likera, u dobroj zadarskoj tradiciji.

Tekst: Almayer Art & Heritage Hotel

Fotografija: Koridor.27