MOVEMBER – BRKATI STUDENI ZA MUŠKO ZDRAVLJE

Hrvatska liga protiv raka u suradnji s KHL Medveščak Admiral hokejaškom utakmicom i druženjem obilježit će mjesec brkati studeni!

Pozivamo Vas na utakmicu KHL Medveščak – Vojvodina u NEDJELJU 26.11,
u dvorani za hokej Velesajam s početkom u 15.45 sati u sklopu koje će se održati preventivna akcija posvećena muškom zdravlju.
 
Hrvatska liga protiv raka u suradnji s KHL Medveščak Admiral i dr. Dujom Rakom, specijalistom urologije, utakmicom i preventivnim porukama obilježit će mjesec studeni posvećen zaštiti  zdravlja muškaraca. Poznatiji kao Movember, mjesec kada se simboličnim puštanjem brkova muškarce podsjeća na važnost preventivnih pregleda, a akciju podržava Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Cilj ove kampanje stavlja fokus na zdravstvene probleme koji pogađaju muškarce, kao što su rak prostate i rak testisa te informiranje o načinima zaštite i važnosti ranog otkrivanja i liječenja kako bi se poboljšali ishodi liječenja i kvaliteta života muškaraca te smanjila smrtnost od ovih bolesti.

Rak prostate je najčešći novo dijagnosticiran rak muškaraca u Hrvatskoj i čini 20 % novih slučajeva raka u muškaraca. Od raka prostate godišnje oboli oko 26 800 osoba, a 800 ih umre od te bolesti, dok više od 90%  oboljelih su stariji od 60 godina. Rak testisa se javlja češće kod mlađih muškaraca prije 50. godine života (75 % se dijagnosticira u dobi od 25 do 50 godina), godišnje ih oboli oko 200, a za prevenciju je važno provoditi samopregled testisa i posjetiti liječnika ako se primjeti bilo koja promjena.

Nove smjernice Europske komisije preporučuje testiranje na specifični antigen prostate (PSA) kod muškaraca mlađih od 70 godina, a Europsko vijeće je u prosincu prošle godine u sklopu Europskog plana za borbu protiv raka – Europe’s beating cancer plan –  podržalo uvođenje nacionalnih programa ranog otkrivanja raka prostate u zemljama Europske unije (EU).

Sukladno tim preporukama Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske izradilo je Nacionalni program ranog otkrivanja raka prostate čime će se Hrvatska svrstati među prve države u Europi i svijetu koje će provoditi taj program.

Program pruža mogućnost pravodobnog postavljanja dijagnoze u ranoj fazi bolesti, kada je šansa za potpuno izlječenje ili značajno poboljšanje ishoda liječenje najveća, a u rad osnovanog Povjerenstva uključeni su vodeći stručnjaci – od urologa, onkologa, radiologa, epidemiologa, patologa i liječnika obiteljske medicine, do IT stručnjaka te predstavnika Ministarstva zdravstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ). Nacionalnoj provedbi prethodit će poseban program za probir i rano otkrivanje raka prostate na području Grada Zagreba koji će obuhvaćati 10.000 muškaraca (ciljane dobne skupne od 55 – 69 godina).

Samopregled testisa omogućava da muškarac što prije primjeti promjene koje mogu ukazivati na bolest. Preporuča se sa samopregledom započeti od 15.godine života, jedanput mjesečno ili češće. Više informacija o postupku samopregleda testisa možete doznati u ovom članku  https://spolnozdravlje.hr/clanak.php?id=12353

Brkati studeni je pokret nastao u Australiji prije dvadesetak godina odakle se proširio na cijeli svijet, a njegov simbol su brkovi. U znak potpore oboljelima i kao podsjetnik na važnost preventivnih pregleda mnogi muškarci prihvaćaju izazov puštanjem brkova i brade i time upućuju na važnost preventivnih pregleda.

Pridružite nam se na hokejaškoj utakmici kojom ćemo obilježiti mjesec studeni posvećen muškom zdravlju.

I za kraj, ne zaboravite: Movember šalje poruke da je muško zdravlje važno. Puštanje brkova mijenja lice – i podsjeća na važnost pozitivne promjene u brizi za muško zdravlje.

Zrinka Jelić – Belinić