Škola u kojoj djeca sastavljaju robote i uzgajaju voće i povrće!

Obrazovanju se pristupa holistički, djeca imaju priliku istraživati svoje talente u sigurnom okruženju, naglasak je na poticanju emocionalnog opismenjavanja, učitelji su nagrađivani metodičari, a uz robotiku, informatiku, njemački jezik, dramsku sekciju, abacus, tu su još domaćinstvo i vrtlarstvo – zagrebačka Osnovna škola Centar je jedinstvena škola u kojoj se teži cjelovitom i uravnoteženom razvoju djece

Roditelji, pozor! Bliži se veliki dan za vaše dijete – upis u prvi razred osnovne škole. Želite dijete upisati u prvi ili drugi razred u školu gdje će se osjećati sigurno i učiti prema holističkim načelima? Školu koja prati redovni kurikulum Ministarstva znanosti i obrazovanja, obogaćen brojnim dodatnim sadržajima? Osnovna škola Centar je ono što tražite – ovdje nema zvona, domaćih zadaća, teških knjiga i torbi!

“Kao učitelj mogu reći da je to sjajno mjesto za rad, a ono što ovu školu čini posebnom je naš maleni kolektiv. Radim u timu s nekim od najboljih učitelja, koji su izuzetno predani svom poslu i posvećeni ostvarivanju najboljih rezultata za naše učenike. Također smo vrlo ponosni na naše projekte i aktivnosti koje provodimo u školi što nam omogućuje da učenicima pružimo cjelovito obrazovanje i razvijemo njihove talente i interese”, kaže učitelj Ivan Igić, kojeg učenici obožavaju!

Učitelj Ivan bio je uključen u mnogobrojne projekte, od kojih posebice ističe nagrađene Erasmus+, iz kojih crpi znanja i vještine za budući profesionalni rad. Za vrijeme studija postao je dio volonterskoga tima Centra Pričaj mi koji djeci na onkološkim i hematološkim odjelima priča priče i uveseljava svakodnevicu, a studentske dane proveo u dramskim družinama te je dugogodišnji suradnik Hrvatske matice iseljenika i voditelj jezičnih radionica u Maloj školi hrvatskoga jezika i kulture. Svoj znanstveni doprinos struci usmjerio je u doktorski studij na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Učitelj Ivan surađuje s kolegicom koja je veliki dio studiranja provela volontirajući u različitim organizacijama koje su provodile preventivne programe gdje je stekla mnogo znanja o načinima pružanja socio-emocionalne podrške djeci. Trenutačno je u psihoterapijskoj edukaciji te u školi provodi radionice za roditelje koji imaju problema s postavljanjem granica i komunikacijom.

Emocionalno opismenjavanje

Osviještena djeca s razvijenom emocionalnom inteligencijom ne boje se izraziti svoje osjećaje na prihvatljiv način, lakše ih prepoznaju kod sebe i drugih, empatična su, asertivna, samostalna, samosvjesna, samopouzdana s pozitivnom slikom o sebi, ali i otvorena za prihvaćanje i uvažavanje različitosti.

Vizija škole je obrazovati učenike za iskorištavanje vlastitih potencijala, imajući u vidu socio-emocionalni razvoj djece pa stoga naglasak stavljaju na poticanje i primjenjivanje emocionalnog opismenjavanja. U tome važnu ulogu imaju školska psihologinja i logopedinja koje također pružaju djeci emocionalnu podršku kroz individualan i grupni rad.

Idejni projekt učitelja i vanjskih suradnika Emociometar prepoznalo je i nadležno Ministarstvo koje je podržalo njegovu realizaciju. Cilj projekta je kroz interaktivne radionice jačati zaštitne faktore mentalnog zdravlja djece koji će omogućiti razvijanje njihove psihološke dobrobiti te posredno smanjivanje rizika za pojavu psiholoških poteškoća u kasnijoj dobi.

Učenje bez trauma, mnoštvo dodatnih aktivnosti

Nastavni sati uključuju robotiku, informatiku, njemački jezik, dramsku sekciju, abacus, domaćinstvo i vrtlarstvo. Učenici se rado uključuju u dodatne aktivnosti koje nudi škola, a uz robote, posebno ih veseli domaćinstvo i vrtlarstvo u sklopu kojih uče kako navesti konac u iglu, prišiti gumb, zamijeniti žarulju, posaditi i uzgajati cvijeće, sobne biljke, voće i povrće. Ovakav pristup doprinosi razvoju djece i priprema ih za snalaženje u svakodnevnim životnim situacijama.

Nastavni sadržaj se obrađuje tijekom nastave, a igra je sastavni dio dana u kojem djeca kroz međusobnu komunikaciju razvijaju socijalne vještine i grade prijateljstva. Škola ima produženi boravak, a svi navedeni programi uključeni su u cijenu školarine kao i četiri zdrava i uravnotežena obroka dnevno. Sve informacije za upis u novu školsku godinu pronađite OVDJE.

Lollipop

Fotografije: Borna Subota