Razmišljate o uštedi energije ove zime? Donosimo nekoliko savjeta za smanjenje računa

Svatko može malim promjenama navika u kućanstvu doprinijeti znatnoj uštedi energije

Trenutne okolnosti u svijetu imale su izrazito snažan utjecaj na svjetska tržišta, posebice na tržišta energenata i hrane, što je rezultiralo rastom cijena goriva, plina i struje što ozbiljno utječe na kvalitetu života globalnog stanovništva.

Primjerice, pojedini električni uređaji koji se svakodnevno koriste u kućanstvu pridonose visokim računima za struju. Najviše energije u kućanstvu koristi se za grijanje, rasvjetu, pripremu hrane (kuhanje), hlađenje i slično.

Osim što su smjernice o uštedi energije na nacionalnoj i globalnoj razini vrlo korisne, svaki pojedinac može i malim promjenama dovesti do značajne uštede i tako eliminirati nepotrebnu potrošnju. Nekoliko je koraka, između ostalog, kojima se to može uspješno postići: Održavanje optimalne temperature prostorije preko zime (preporuka je da maksimalna temperatura bude najviše 21 stupanj), grijanje vode samo kad je to potrebno te ispravan odabir i način korištenja kućanskih uređaja.

Malim trikovima do uštede

Za vrijeme pandemije, znatno je porasla i upotreba računalnih uređaja zbog rada i školovanja od kuće. Jedna od malih, ali važnih promjena zbog kojih se isto može osjetiti razlika je gašenje računala kada se više ne koristi jer se tako ne troši dodatna energija.

Ipak, nisu samo spomenute varijante jedini način da spriječite gubitak toplinske energije. Brojni su jednostavni, a i jeftini „trikovi“ kojima možete smanjiti svoje troškove.

Tepih je neizostavan dekorativni detalj u domu ali i ono što je još važnije dobar je toplinski i zvučni  izolator tako da je njihova funkcionalna uloga jako važna. Upotreba tepiha kao dodatni sloj toplinske izolacije u hladnim prostorijama u svakom je slučaju bolja opcija od hodanja po hladnom podu.

Isto tako, guste zavjese i rolete imaju svoj doprinos u smanjenju gubitka topline. Dobar su izolator od neugodnog propuha i pomažu zadržavanju topline u prostoriji.

Tokom hladnih zimskih noći od iznimne je važnosti i pokrivati se kvalitetnim i toplim poplunom, koji neće iznevjeriti kada je u pitanju toplinska izolacija.

Glavnu rasvjetu u prostoriji može se zamijeniti funkcionalnim i manjim izvorima svjetla poput prijenosne baterijske lampe s ugrađenim tajmerom, lampica ili svijeća.

Dakle, da bi se povećala ušteda energije, nisu uvijek potrebne drastične promjene poput obnove stambenih objekata ili ugradnje solarnih panela iako su značajne.

Čak i naizgled sitne promjene navika mogu značiti manji računi u nadolazećoj zimi. Stoga, najvažnije pravilo je: Ako vam ne treba, nemojte ni koristiti. Ali, kad treba, koristite pametno!

Više informacija kako malim promjenama utjecati na uštedu energije pročitajte ovdje.

Abeceda komunikacije