ANIMACIJA KAO UMJETNOST: OD SKICE DO ŽIVOTA

Izložba o uspjesima suvremene hrvatske animacije

Izložba ,,Animacija kao umjetnost: Od skice do života” ispit je studenta Benjamina Noaha Maričaka na kolegiju Produkcija kazališnih projekata na Odsjeku produkcije Akademije dramske umjetnosti, a u suradnji s Narodnim Sveučilištem Dubrava. 

Posljednjih nekoliko godina hrvatska animacija doživljava svojevrsnu “eksploziju”, o čemu svjedoče brojne nagrade i priznanja diljem svijeta. Iako je doživjela svoj vrhunac 60-ih godina prošlog stoljeća, zahvaljujući trudu i kreativnosti suvremenih domaćih animatora, povratak na sam vrh svjetske scene je itekako moguć.

Otvorenje je u subotu 5. lipnja 2021., a izložba ostaje otvorena za javnost do 30. lipnja 2021. u prostoru Narodnog Sveučilišta Dubrava, Dubrava 51.

Na dan otvorenja održat će se i poseban program koji će uključivati projekcije nekih od izloženih radova, radionicu za djecu i mlade na kojoj će se izrađivati kratki animirani film te panel razgovor s Vjekoslavom Živkovićem – animatorom i redateljem animiranih TV serija ,,Hu Hu” i ,,Mišo i Robin”.

Motivacija za projekt proizlazi iz želje za pokazivanjem “skrivene” umjetnosti skica i storyboardova koje se prečesto bacaju ili arhiviraju daleko od očiju javnosti. Međutim ti materijali imaju izniman umjetnički značaj te prikazuju animatorovu inspiraciju u procesu stvaranja.

Benjamin Noah Maričak je student III. godine preddiplomskog studija Produkcije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, a mentorica projekta je dr. sc. Snježana Banović, red. prof. art.

Neke od skica i storyboardova koji će biti izloženi su sljedeći: Arka (red. Natko Stipaničev), Biciklisti (red. Veljko Popović), Hu Hu (red. Vjekoslav Živković), Ježeva kuća (red. Eva Cvijanović), Astronaut od Perolaka (red. Dalibor Barić), Priča s početka vremena (red. Božidar Trkulja), Cila the Supercat (red. Vedran Štefan), Tonka će sutra (red. Morana Dolenc), Jedan od mnogih (red. Petra Zlonoga), Kako se kalio čelik (red. Igor Grubić), Mindheart (red. Katarina Matković) i mnogo drugih.

Izložba je nastala i uz podršku Galerije Kontrast.

Benjamin Noah Maričak student 3.god. preddiplomskogstudija Produkcije 

autorica vizuala: Tena Pezdevšek