Otvorena putujuća izložba „Euro na kotačima“ u Vukovaru

Interaktivna izložba putovat će kroz cijelu Hrvatsku – ukupno 27 gradova

“Drago mi je da danas mogu razgledati i otvoriti izložbu ‘Euro na kotačima’ koja će obići 27 gradova diljem Hrvatske te građanima na zanimljiv i zabavan način, uz moderan tehnološki pristup, omogućiti upoznavanje s eurom i glavnim informacijama o zamjeni kune eurom. Pozdravljam danas sve građanke i građane Vukovare, grada koji nije slučajno odabran da bude prvi grad iz kojeg će krenuti ova putujuća izložba – tako Vukovaru odajemo počast za sve ono što ovaj grad znači za našu državu i naše ljude.  Tijekom izložbe građani će moći postavljati pitanja našim edukatorima, studentima i studenticama koji su uključeni u ovaj projekt, ali i predstavnicima HNB-a koji će odgovarati na njihova pitanja”, rekao je Boris Vujčić, guverner HNB-a nakon obilaska putujuće izložbe Euro na kotačima, edukativnog projekta u sklopu informativne kampanje za zamjenu hrvatske kune eurom koju provode Vlada i HNB, uz sufinanciranje Europske unije.

„Izuzetno mi je zadovoljstvo biti ovdje u Slavoniji u ime Ministarstva financija i Vlade RH na ovom road showu kojim želimo približiti građanima našu novu valutu. Upravo je smisao izložbe da im se manje više dođe pred vrata i da im se omoguće tehničke informacije. Ovo je, ako se ne varam, treći ili četvrti put da mijenjamo valutu pa imamo mi tu dosta iskustva kako to funkcionira, ali generalno je to velika stvar i očekujemo benefite o kojima smo govorili. Ostalih 19 zemalja europodručja pokazale su  nam primjerom da su prosperirali, pogotovo sada u ovakvoj krizi i da je to jedan kišobran koji nam svima koristi“, izjavio je državni tajnik Ministarstva financija Stjepan Čuraj.

“Euro na kotačima” putujuća je interaktivna izložba smještena u četiri posebno dizajnirana kontejnera s prepoznatljivim vizualnim identitetom; prostor je osmišljen kako bi posjetiteljima izložbe uspješno prenio visokokvalitetan i zabavan informativni sadržaj. Tijekom trajanja izložbu će diljem Hrvatske prevoziti dva velika specijalizirana transportna vozila.

Cilj izložbe je edukacija i objektivno informiranje građana o euru, objašnjenje značenja procesa uvođenja eura te pružanje posjetiteljima nesvakidašnji doživljaj na kreativan i poticajan način. Uvođenjem eura kao službene valute, Republika Hrvatska postat će 20. članica europodručja.

Izložba je namijenjena svim uzrastima – od djece i mladih preko radno aktivnog stanovništva do umirovljenika te nastoji edukacijom i objektivnim informiranjem predstaviti značenje uvođenja eura u osobnom i društvenom kontekstu. Građanima pruža analogni, digitalni, taktilni i auditivni sadržaj, uz zanimljive kvizove i interaktivne igre.

Putovanje kroz 27 hrvatskih gradova

Edukatori, predstavnici HNB-a i studenti ekonomskih fakulteta, pomažu posjetiteljima da dožive cjelovitu priču o dolasku nove valute, druge najjače na svijetu, koja uskoro postaje i naš, hrvatski novac. Na kraju izložbe posjetitelji jednostavnim kvizom znanja mogu provjeriti što su sve naučili o euru i iskoristiti priliku za fotografiranje.

Posljednja stanica izložbe bit će u Zadru, 17. prosinca. U svakom će se gradu održavati u vremenu od 10 do 19 sati prvog dana te od 10 do 14 sati drugog dana, a proći će kroz cijelu Hrvatsku – ukupno 27 gradova

Osim u Vukovaru i Zadru, putujuću izložbu građani će moći posjetiti u Vinkovcima, Osijeku, Slavonskom Brodu, Požegi, Virovitici, Bjelovaru, Koprivnici, Varaždinu, Krapini, Zagrebu, Sisku, Karlovcu, Delnicama, Rijeci, Poreču, Puli, Krku, Senju, Ogulinu, Gospiću, Kninu, Dubrovniku, Makarskoj, Splitu i Šibeniku. Poseban će mobilni tim studenata obići još 67 mjesta u blizini tih gradova kako bi dodatno educirali građane i pozvali ih da posjete “Euro na kotačima”.

Detaljan raspored putujuće izložbe po cijeloj Hrvatskoj možete pronaći OVDJE.

Abeceda komunikacije