ZAVRŠIO ČETVRTI SAJAM UMJETNINA – ART ZAGREB

U Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla predstavilo se šest galerija, radovi tridesetak umjetnika, održani brojni paneli, prezentacije i predavanja

Četvrto izdanje  Art Zagreba završeno je u subotu u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Predstavilo se čak šest galerija, što je najveći broj do sada, a posjetitelji su mogli birati među radovima tridesetak umjetnika čiji su radovi predstavljeni na sedamnaest štandova. Izlagali su: Zen Contemporary Art Gallery, AAC International , Garaža Kamba, Galerija Kranjčar, Galerija svetog Krševana i po prvi puta ljubljanska Galerija Y. Na sajmu smo mogli vidjeti i autore bez
galerija, njih dvanaest: Hrvoje Dumančić, Dejan Kljun, Ranko Ajdinović, Predrag Szilvassy, Milo Sakač, Iva Haramina Milinković, Sonja Škvorc, Jadranka Mlinar, Anita Kos, Matija Filo, Rebeka Belavić i Adolf Polunić.

Izložbom Petolik imali su priliku predstaviti se studenti sve četiri hrvatske akademija likovnih umjetnosti i gosti iz Kine sa CAA (China Academy of Art) , Hangzhou. U organizaciji Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, sudjelovale su Akademija primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, Akademija za umjetnost i kulturu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Umjetnička akademija Sveučilišta u Splitu.

„_Sretni smo što nas je, za vrijeme trajanja Art Zagreba, poslužilo lijepo vrijeme i da se usprkos mnogim izazovima Art Zagreb održao. Posebno smo zadovoljni zbog odličnog odaziva na panele, kao što su paneli  o NFT umjetnosti i panel o promociji nekih od najvećih hrvatskih umjetnika na globalnom tržištu umjetnina. Upravo je interakcija između govornika i publike ono što se panelima i željelo postići, a nastojat ćemo organizirati takve događaje i osvrtati se na
slične teme i tijekom cijele godine u cilju promicanja umjetnosti i kulture_.“ izjavio je organizator Art Zagreba Daniel Tomičić.

Suradnja s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske rezultirala je izložbama, ali i vrlo zanimljivim panelima i predavanjima, od kojih bismo svakako izdvojili panel Hane Katanić nastao s ciljem povezivanja povjesničara umjetnosti i autora o fenomenu koji potresa tržište umjetnina — Neprenosivi žeton (NFT) na kojem su govorili Ingeborg Fülepp, Petra Horvatović, Dina Dragija i Bruno Škvorc.

Na panelu o promociji nekih od najvećih hrvatskih umjetnika na globalnom tržištu umjetnina, imali smo priliku čuti što o tretmanu suvremene umjetnosti kao hrvatske kulturne baštine misle i savjetuju Ana Knifer koja se posvetila promociji baštine svog oca, Julija Knifera, Darko Šimičić suosnivač Instituta Tomislav Gotovac, Ensar Berber sin Mersada Berbera, suosnivač  Fondacije Berber. Panel je moderirala Janka Vukmir, suosnivačica i predsjednica Instituta za suvremenu umjetnost. U sklopu obilježavanja Dana europske baštine, održano je predavanje Ljerke Dulibić na temu Provenijencija
umjetničkog djela, a Petra Horvatović je održala predavanje o odnosu umjetnika i galerista na današnjem globalnom tržištu umjetnina. Umjetnička organizacija Yelo predstavila je projekt Art Bubble / Art & Money zamišljen kao pop – up izložbe čije su lokacije neprestano u pokretu, a u kojem je istaknuta zamjena uloga gdje koncepte nude kustosi, a autori biraju.

Osim u predavanjima, panelima i brojnim izložbama, u dvorištu Hale V Tenničkog muzeja Nikola Tesla, posjetitelji su mogli uživati i u odličnom glazbenom programu, ali i gastronomskim delicijama koje je pripremila ekipa Hook and Cook, koja slavi ljubav prema moru i okuplja lokalne ribare, kuhare i prijatelje s ciljem održivog ribarstva i kvalitetne morske prehrane, a na Art Zagrebu su promovirali  kvalitetnu riblju prehranu i održivo lokalno ribarstvo.

PR