Romana Matanovac Vučković izabrana za Ženu godine 2021.

Nakon što je prošle godine Alemka Markotić izabrana za Ženu godine bez konkurencije, ove godine je bilo nominirano pet žena koje su svojim trudom potaknule promjene u društvu

Titulu ovogodišnje Žene godine odnijela je prof. dr. sc. Romana Matanovac Vučković, izvanredna profesorica na Katedri za građansko pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i voditeljica poslijediplomskog interdisciplinarnog specijalističkog studija Intelektualno vlasništvo, a predaje i na dvama akademijama: dramskih umjetnosti i muzičkoj. Savjetnica je ministrice Nine Obuljen Koržinek i voditeljica radne skupine za izradu Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima. Također, Romana je i prva žena na čelu Hrvatskog glazbenog zavoda, najstarije hrvatske glazbene institucije, koju je u kratkom roku postavila na noge nakon iznimno loše financijske situacije, a potom i pandemije te potresa koji su dodatno narušili stanje zgrade.

„Izuzetna mi je čast biti ovdje. Zahvaljujem se časopisu Zaposlena i žiriju koji je, ove godine, odlučio dati nagradu upravo meni. Sve nominirane žene zaslužuju biti na mome mjestu i iskreno im se divim te mi je, tim više, ovo priznanje velika čast, ali i obaveza. Ono što me dovelo na trenutnu poziciju je društvena uloga koju sam prihvatila u vrlo nezavidnom trenutku u povijesti Hrvatskog glazbenog zavoda te sam time postala prva žena na čelu te institucije, a svi znamo da HGZ ima dugu tradiciju djelovanja te je jedna od rijetkih u Europi koja ima kontinuitet djelovanja od 200 godina. Svi nedavni ružni događaji vraćali su nas unazad, no ja sam sa svojim suradnicima uspijevala naći snage i nastaviti dalje. Nadam se da imam privilegiju osigurati budućnost ovoj važnoj instituciji još idućih 200 godina, a ova nagrada mi je poticaj i motivacija da nastavim dalje. Vjerujem da je izbor za Ženu godine priznanje i svim drugim ženama da su prepoznate te da mogu značajno doprinijeti boljitku društva.“, izjavila je dobitnica Romana Matanovac Vučković nakon proglašenja za Ženu godine 2021.

Osim Romani Matanovac Vučković, ovogodišnje nominacije pripale su i ostalim iznimnim ženama među kojima su Maja Mamula, psihologinja i dugogodišnja aktivistkinja iz područja ženskih ljudskih prava te koordinatorica Ženske sobe, Antonija Petričušić, docentica na Katedri za sociologiju Pravnog fakulteta u Zagrebu te članica Savjetodavnog odbora za primjenu Okvirne konvencije Vijeća Europe za zaštitu nacionalnih manjina, Blaženka Rogan, menadžerica ljudskih potencijala koja je svoju profesionalnu karijeru posvetila problemu mobinga na radnome mjestu te Mateja Medlobi, magistrica socijalne politike i akreditirana parlamentarna asistentica u uredu zastupnika Predraga Freda Matića u Bruxellesu.

„Godine 2018., naša ovogodišnja žena godine otvorila je novo, možda najzahtjevnije poglavlje u svojoj karijeri i opet  se vratila glazbi na jedan drugačiji način – prihvatila se volonterske funkcije predsjednice Hrvatskoga glazbenog zavoda. Postala je prva žena na čelu gotovo 200 godina stare udruge građana, najstarije hrvatske glazbene institucije i kolijevke glazbenog obrazovanja u trenutku kad je financijska situacija bila katastrofalna i kad je prijetila opasnost od prodaje dijela zgrade ili još gore – gašenja udruge. Ono što je obilježilo njezin rad u HGZ-u prošle godine je svakako potres koji je jako oštetio zgradu te pandemija koja je zaustavila program Zavoda. No, to ju nije pokolebalo, već suprotno, HGZ je podigao prvu skelu u ovome gradu, pokrenuo donatorsku kampanju, napravio hitnu sanaciju te nastavio s radom i nastavio svoj put prema ostvarenju njezine vizije u kojoj će to jednog dana biti suvremen, multimedijalni kulturni centar, otvoren prema svim umjetnostima te u kojem će svoje mjesto pronaći i prvi hrvatski muzej glazbe.“, zaključila je prilikom proglašenja Ana Gruden, glavna urednica časopisa Zaposlena.

Još od 1995. godine, časopis Zaposlena provodi ovaj izbor, predstavljajući žene koje su svojim trudom, radom i zalaganjem obilježile proteklu godinu, promovirale ženska prava kroz vlastitu profesiju te nastojale utrti put svojim mlađim kolegicama, a samim time i pokrenule promjene u društvu. Jedan od ciljeva ovog projekta je poboljšati medijski tretman žena te otkloniti stereotipne uloge koje im se često nepravedno dodjeljuju.

Ovo priznanje će zasigurno potaknuti ovogodišnju dobitnicu, Romanu Matanovac Vučković, da nastavi svojim iznimnim djelovanjem i postignućima u karijeri utjecati na mnoge žene i ohrabrivati ih da se odvaže raditi ono što žele, što ih ispunjava i za što su kompetentne. Nesumnjivo je da će ovaj izbor otvoriti i vrata mladim djevojkama te ih potaknuti da se ne ustručavaju slijediti svoje snove i biti uspješne u karijeri koju su odabrale.

Abeceda komunikacije