Znanje predstavlja dva očaravajuća noviteta za mlade čitatelje

Nakladnička kuća Znanje donosi dva nova sjajna naslova za mlade čitatelje u kojima će sasvim sigurno uživati i stariji.

Prvi je fantastični roman Čudesnjakinja – poziv Morrigan Crow, spisateljice Jessice Townsend koji u ovom željno iščekivanom nastavku čudesnog Nikadgrada prati nove uzbudljive dogodovštine glavne junakinje Morrigan koja upoznaje svoju pravu moć. U prijevodu Kristine Živković, ovo je štivo savršeni izbor za sve ljubitelje serijala o Harryju Potteru te romana Otok Čuvara oluja i Izgubljeni ratnici mijena.  

Drugi naslov je predivno ilustrirana slikovnica za najmlađe Ako dođeš na Zemlju, autorice Sophie Blackall, koji ilustrira kako možda ne postoji „tipična“ osoba, ali postoji nešto svima zajedničko, nešto što svi dijelimo – ovaj planet na kojem živimo. Uoči Dana planeta Zemlje ova slikovnica podsjeća koliko je naš planet jedinstven i dragocjen. Prijevod donosi Maja Klarić.

Čudesnjakinja – poziv Morrigan Crow, i Ako dođeš na Zemlju dostupni su u knjižarama diljem zemlje te u webshopu Znanje.

VIŠE O NASLOVIMA

Čudesnjakinja – Poziv Morrigan Crow (The Calling of Morrigan Crow)

Nakon što je pobijedila smrtonosno prokletstvo, prošla opasna iskušenja i pridružila se Čudestnom društvu, Morrigan Crow misli kako je napokon pronašla utočište i pravu obitelj. Nikadgrad joj nudi obilje zabave i nevjerojatnih otkrića, ali ona više od svega žudi naučiti tajanstvene vještine i umijeća za koje je predodređena. No čini se da vodstvo Društva strahuje od Morriganinih čudesnjačkih sposobnosti te ju želi spriječiti da upozna svoju pravu moć. Da stvar bude gora, u njezinoj se školi dogodi nekoliko misterioznih nestanaka, a ona je glavna sumnjivica.

Morrigan svim srcem želi pomoći u istrazi i izbaviti svoje prijatelje, a na tom će se putu ponovno susresti sa zlobnim i lukavim Čudesnjakom Ezrom Neverom. Iako je želi navabiti na stranu zla, otkriva joj i kako upravljati Čudesti – mističnom silom koja može stvarati neviđene ljepote, ali i izazvati najmračnije užase…


RECENZIJE:

„Dirljivo… pustolovina u stilu Harry Pottera“ – Time Magazine

„Nikadgrad je predivna, uzbudljiva i očaravajuća knjiga“ – Freya, 11 godina

„Sjajno, filmično… domišljat zaplet, očaravajući nekonvencionalan smisao za humor, uistinu podmukli zlikovac i čisto srce“ – Guardian

 „Napisano s divnim smislom za ironičan humor i puno britkih dijaloga, ovo je obavezno štivo za sljedeću heripoterovsku generaciju“ – Daily Mail 

O AUTORICI:

Jessica Townsend živi u australskom okrugu Sunshine Coast u Queenslandu. Fasciniraju je javni prijevoz, drevni gradovi, hoteli, operni pjevači, Noć vještica, tajna društva i divovske mačke – a svi su oni našli mjesto u njezinu fantastičnom serijalu za djecu koji prati sudbinu neobične djevojčice Morrigan Crow i njezine avanture u čarobnom gradu Nikadgradu. Roman Nikadgrad: kušnje Morrigan Crow (objavljen 2017.) ovjenčan je mnogim nagradama, a njegov nastavak Čudesnjakinja: poziv Morrigan Crow (2018.) podjednako oduševljava male i velike čitatelje.

Nikadgrad: kušnje Morrigan Crow u Australiji je bio najprodavaniji prvijenac iz dječje književnosti svih vremena. Godine 2018. osvojio je nagradu za knjigu godine Australske književne industrije (ABIA), nagradu Knjiga godine za mlađe čitatelje i nagradu Matta Richella za novog pisca godine te nagradu nezavisnih izdavača (Indie Book Awards) za knjigu godine i najbolju dječju knjigu. Tu su još i nagrada Aurealis 2017. za najbolju dječju fikciju i nagrada Waterstonesova dječja knjiga (Waterstones Children’s Book) u kategoriji književnosti za mlađe, a Australsko vijeće za dječju književnost proglasilo ga je značajnim djelom.  

Prijevod: Kristina Živković, ISBN: 978-953-360-253-0, Cijena:  119,00 kn

Ako dođeš na Zemlju (If You Come to Earth)

Ideja za ovu slikovnicu rodila se na jednom himalajskom vrtu u Butanu gdje je autorica radila s organizacijom Save the Children. Popela se vijugavom stazom do majušne škole s dvije prostorije i desetero učenika. Nisu razumjeli ni riječ onoga što su jedni drugima govorili, ali djeca su joj nacrtala crteže i podijelila svoj ručak s njom, a ona im pokazala nekoliko knjiga. Dotad je već napravila knjige o divljim svinjama i bebama i medvjedima i svjetionicima, ali ono što je u tom trenutku željela bila je knjiga koja će ih sve povezati. Knjiga o njihovom domu i njezinom.

Razgovarala je s djecom diljem svijeta i provodila vrijeme u Novoj školi u Brookylnu gdje je stekla 23 nova prijatelja koji su joj dali mnogo ideja o tome kako objasniti naš svijet nekome iz svemira. Pet godina kasnije nastala je ova slikovnica.

Nadahnut tisućama djece koje je ova nadarena autorica upoznala putujući svijetom u suradnji s organizacijama UNICEF i Save the Children, Ako dođeš na Zemlju čudesan je vodič po našem planetu i poziv svima nama da pazimo ne samo na Zemlju nego i jedni na druge.

RECENZIJE:

“Ako dođeš na Zemlju predivno je ilustrirana slikovnica koja će djecu poučiti kako ne samo sličnosti, nego i bogatstvo različitosti grade ljudsku obitelj na našem jedinstvenom, dragocjenom planetu.” – Publishers Weekly

“Živopisno, nježno i precizno, Sophie Blackall slika svu ljepotu i raznolikost naše Zemlje… Dvostruka dobitnica prestižne nagrade Caldecott u ovoj slikovnici spaja majstorske ilustracije s pričom i porukom koja odjekuje. Pročitajte, uživajte i podijelite s drugima!” – Booklist

”Posebna ljepota ove slikovnice jest u njezinim zadivljujućim ilustracijama. Svaka stranica sadrži obilje detalja isprepletenih na neočekivane načine…  Slatko, duhovito, dirljivo i istinski lijepo.” – Horn Book Magazine

O AUTORICI:

SOPHIE BLACKALL ilustrirala je brojne knjige, uključujući serijal dječjih knjiga Ivy + Bean i Ruby’s Wish, a dvaput je osvojila medalju Caldecott, američku nagradu za slikovnicu iznimne umjetničke vrijednosti.

Rođena u Australiji, Sophie provodi pola vremena u Brooklynu u New Yorku, a drugu polovicu u avionima, na brodovima i u vlakovima, nastojeći vidjeti što je moguće više svijeta. Više o njoj doznajte na www.sophieblackall.com.

Prijevod: Maja Klarić, ISBN: 978-953-360-272-1, Cijena:  89,00 kn

Znanje