Holivudska ikona Hedy Lamarr dobit će vlastiti muzej u Beču

Bečki Židovski muzej otkupio je zbirku glumice i inovatorice Hedy Lamarr koju namjerava izložiti u novom muzeju posvećenom ovoj čuvenoj Bečanki

Židovski muzej u Beču postao je vlasnik vrijedne kolekcije američke glumice i inovatorice austrijskih korijena Hedy Lamarr koja je preminula 2000. godine. Uz pomoć prijatelja muzeja iz SAD-a ova je kulturna ustanova, koja se nalazi u vlasništvu Bečkog holdinga, uspjela otkupiti zbirku od njezinog sina Anthonyja Lodera. Osim fotografija, osobnih pisama, dokumenata i odjevnih predmeta kolekcija sadrži i nacrte sustava za navođenje torpeda izmjenjivim frekvencijama kojeg je Hedy Lamarr razvijala s američkim skladateljem Georgeom Antheilom. Taj se izum smatra pretečom modernih bežičnih tehnologija kao što su Bluetooth i Wi-Fi. Predmete iz ostavštine Hedy Lamarr bečki Židovski muzej namjerava izložiti u novom muzeju koji će biti posvećen životu i djelu ove čuvene Bečanke, a za koji trenutačno traži prikladan prostor.

Hedy Lamarr rođena je 1914. godine u Beču, u židovskoj obitelji, a njezino pravo ime bilo je Hedwig Kiesler. Otkrio ju je austrijski kazališni redatelj Max Reinhardt. Svjetski poznata postala je 1933. ulogom u češkom filmu „Ekstaza“ u kojem se pojavila potpuno gola. Iste se godine udala za austrijskog proizvođača oružja Fritza Mandla, no zbog prilično nesretnog braka i jačanja nacizma 1937. pobjegla je iz zemlje i od supruga u SAD. Na prijedlog filmskog mogula Louisa B. Mayera promijenila je ime u Hedy Lamarr. Svojim prvim holivudskim filmom „Alžir“ stekla je veliku slavu. Tridesetih i četrdesetih godina prošlog stoljeća bila je jedna od najvećih holivudskih zvijezda, a slovila je i kao najljepša žena na svijetu.

Uz karijeru na filmskom platnu okušala se i kao producentica te vlasnica hotela, a manje je poznato da je bila i izumiteljica. Nakon što se SAD uključio u Drugi svjetski rat, angažirala se u borbi protiv nacizma, čemu je trebala doprinijeti i njezina ideja o sustavu za tajnu komunikaciju mijenjanjem frekvencija na kojem se zasniva današnja bežična komunikacija.

Preminula je 2000. godine u SAD-u, a dobila je počasni grob na središnjem groblju u austrijskoj prijestolnici. Grad Beč od 2018. godine dodjeljuje nagradu Hedy Lamarr za najbolje inovatorice.  

EurocommPR

Fotografija: © Anthony Loder Archive