U Beču pronađeni ostaci jabuke stari oko 4000 godina

Prilikom iskopavanja neolitičkog naselja koje datira otprilike iz 2400. godine pr. n. e. bečki su znanstvenici otkrili pougljenjene ostatke ploda divlje jabuke

Znanstvenici s bečkog Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti BOKU i bečki gradski arheolozi nedavno su izvijestili o vrijednom arheološkom nalazu iskopanom u austrijskoj prijestolnici, u gradskoj četvrti Oberlaa.

Prilikom iskopavanja ruralnog naselja, za koje se pretpostavlja da potječe otprilike iz 2400. godine pr. n. e., pronađeni su pougljenjeni ostaci ploda divlje jabuke. Dosad su to najstariji ostaci jabuke otkriveni na tlu grada Beča, a nalazište ukazuje na to da su se plodovi divlje jabuke skupljali u okolnim šumama i pohranjivali za zimu. Pretpostavlja da se da je oko 4000 godina star primjerak prilikom sušenja pao u vatru nakon čega je bačen u jamu u kojoj je naposljetku i pronađen.

Stručnjakinja na području arheobotanike i profesorica na sveučilištu BOKU Marianne Kohler-Schneider, koja se već dugi niz godina bavi proučavanjem biljnih ostataka iz arheoloških nalazišta, kazala je da je pronađena jabuka bila prepolovljena i osušena. Dodala je da su slični nalazi otkriveni i u Švicarskoj gdje su prepolovljeni i na zraku osušeni plodovi divlje jabuke bili nanizani na konopac.

U mlađem kamenom dobu šume na istoku današnje Austrije obilovale su divljim jabukama koje su tamošnjim stanovnicima služile kao vrijedan izvor vitamina u zimskim mjesecima.

Ostaci nekadašnjeg ruralnog naselja u bečkoj četvrti Oberlaa pružaju zanimljiv uvid u način života neolitičkog čovjeka koji je počeo živjeti u trajnim naseljima te se uz skupljanje plodova bavio poljoprivredom i stočarstvom.

EurocommPR

Fotografija: © BOKU ÖA/Jakob Vegh, © M. Penz/Stadtarchäologie Wien