Grad Beč pokrenuo online alat za pomoć pri sumnji na zarazu koronavirusom

Novi digitalni alat postavlja pitanja o simptomima, a analizom odgovora procjenjuje postoji li mogućnost da je korisnik zaražen

Povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja – neki simptomi zaraze koronavirusom slični su simptomima gripe. Kako bi građankama i građanima Beča omogućio brzu provjeru simptoma na temelju koje mogu saznati postoji li sumnja na zarazu koronavirusom, Grad Beč pokrenuo je novi online alat.

Alat postavlja jednostavna i jednoznačna pitanja o simptomima i potencijalnom kontaktu sa zaraženom osobom na koja korisnik može odgovoriti potvrdno ili niječno. Analizom odgovora program procjenjuje postoji li mogućnost da je osoba zaražena, a u slučaju sumnje na infekciju korisniku preporučuje testiranje. Alat je dostupan na službenim internetskim stranicama Grada, a nije ga potrebno preuzeti niti instalirati jer se može koristiti izravno putem internetskog preglednika na računalu ili pametnom telefonu.

Ovaj alat nastao je u suradnji bečkog gradskog poduzeća za zdravstvo (MA 15), Bečkog socijalnog fonda i tvrtke Symptoma GmbH. Član bečkog gradskog poglavarstva za zdravstvo Peter Hacker naglasio je da novi online alat nije zamjena za liječnika ni testiranje, već služi kao pomoć pri provjeri simptoma i procjeni te je putem njega također po potrebi moguće zakazati testiranje. Time se želi rasteretiti posebna telefonska linija za zdravstveno savjetovanje 1450 na koju se javljaju građani sa simptomima bolesti. Linija je dostupna 24 sata dnevno sedam dana u tjednu, a na njoj je trenutačno zaposleno 459 djelatnika. Na tjednoj bazi u prosjeku prime 7.735 poziva.

Alat možete pronaći na sljedećoj poveznici: https://coronavirus.wien.gv.at/site/.

EurocommPR

Fotografija:©Stadt Wien