Plesni centar Tala i Larisa Lipovac Navojec obilježavaju 20 godina djelovanja

Dvadeset godina ljubavi prema pokretu i suvremenom plesu

Plesni centar Tala obnavlja predstavu re:konstrukcija Muškarci u suknjama, a žene-isto!?

Kako izgleda kad plesna predstava, koja je prije 15 godina izazvala veliki interes zbog intrigantnog naslova i problematiziranja svojevrsnih tabu tema, odjene svoje novo ruho i kad je podvrgnu re:konstrukciji, uskoro će otkriti direktorica Plesnog centra Tala, Larisa Lipovac Navojec i umjetnička voditeljica Tamara Curić. Ove godine obilježavaju 20 godina djelovanja svoje umjetničke organizacije, a Tala, osim što je prvi otvoreni plesni centar u Zagrebu, poznata je i po 20 autorskih predstava Larise Lipovac Navojec u kojima se često obrađuju tabu teme u društvu, kao što su kulturno politički dril, tjelesnost i seksualnost. Plesni centar se isto tako može pohvaliti s izvedenih 40-ak profesionalnih i amaterskih kazališnih plesnih predstava.

Osnivačice i voditeljice Tale su Larisa Lipovac Navojec (mag. sc. izvedbenih umjetnosti) i Tamara Curić (bacc. izvedbenih umjetnosti). Umjetnice uspješno djeluju u suvremenom plesu kao profesionalne plesačice, koreografkinje i pedagoginje, a školovale su se u SAD-u, Belgiji i Berlinu. Okupljaju umjetnike i s njima kreiraju nove projekte, relevantne za razvoj suvremenog plesa, od edukacije, laboratorija, rezidencija, produkcija do projekata razmjene umjetnika i suradnji kroz razne međunarodne mreže. Tu su i programi plesne edukacije uz petnaestak profesionalnih pedagoga iz područja suvremenog plesa i kazališta. 

Predstava Muškarci u suknjama, a žene – isto!? jedna je od njihovih najpoznatijih predstava, prvi put izvedena prije 15 godina te nagrađena priznanjem Hrvatskog glumišta 2005. godine. Tada je predstavljala veliki iskorak po pitanju tematiziranja seksualnosti, ravnopravnosti spolova i kulturnih paradoksa, zbog čega se autorica povodom obilježavanja 20 godina djelovanja PC Tala odlučila baš za rekonstrukciju te predstave. Cilj ovogodišnje premijerne izvedbe predstave je ponovno uspostaviti kretanje i koreografiju obnavljanjem i ponovnim korištenjem materijala. Namjera je preispitati promjene, koje su se dogodile na društveno-političkoj i umjetničkoj sceni od trenutka prve izvedbe do danas. Pitanja na koja Larisa želi staviti naglasak su: Mijenja li se značenje plesne izvedbe nakon određenog vremenskog razdoblja? Kako se tjelesni materijal transformira prijelazom iz tijela u tijelo? Je li koreografija u izvornom obliku, uz primjenu drugačijih postupaka, potpuno izmijenjena i je li promjena učinjena?

Veliki happening, na kojem će se spomenutom predstavom i izložbom obilježiti 20 godina uspješnog djelovanja PC Tala održat će se 30. listopada u Hali V Tehničkog muzeja u Zagrebu, a krajem studenog, premijerno će se, istim povodom, prikazati dokumentarni film TALA /za-jedno/. 

Predstavu re:konstrukcija Muškarci u suknjama, a žene-isto!? građani će moći pogledati na redovnom Talinom repertoaru od studenog nadalje.

Klain PR

Fotografija: Tomislav Sporiš