Humanitarna akcija za Dječji dom Vrbina Sisak

Djeca iz Doma zablistala u ulogama vila i vilenjaka u Lonjskom polju

Fotografkinja Iva Lulić i multimedijski umjetnik Zdenko Bašić kreativno vode humanitarni projekt kojem je cilj uređenje Dječjeg doma Vrbina Sisak

Park prirode Lonjsko polje ugostio je cijenjenu fotografkinju Ivu Lulić i multimedijskog umjetnika Zdenka Bašića koji djecu iz Dječjeg doma Vrbina Sisak preobražavaju u vile i vilenjake na bajkovitim lokacijama Čigoča, Kratečkog i Mužilovčice. Fotografiranje je dio humanitarno-umjetničkog projekta Naša ljubav za njihova srca čiji je cilj prikupiti financijska sredstva za uređenje Dječjeg doma Vrbina Sisak.

Zgrada Doma trenutačno je u vrlo lošem stanju i nužno je obnoviti prostorije u kojima djeca žive. Svi uključeni u projekt nadaju se da će se prodajom umjetničkih fotografija prikupiti novac dostatan za uređenje Doma.

Nakon potrebnih zahvata, prostorije će biti opremljene i novim namještajem kako bi životni prostor djeci Doma bio što ljepši i ugodniji. Ovaj projekt je i početak još jedne važne akcije kojom planiramo na nacionalnoj razini izraditi mjeru za zapošljavanje djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Naime, ta djeca, kada napune 18 godina, izlaze iz doma u kojem su bili smješteni i svakako im se mora pomoći kako bi se lakše osamostalili“, istaknuo je Mario Čelan, direktor Razvojne agencije Sisačko-moslavačke županije SI-MO-RA.

SI-MO-RA je humanitarni projekt pokrenula u ime Sisačko-moslavačke županije, a potporu su mu dale Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije, tvrtka Destinacijski menadžment Zrin te Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje.

„Drago nam je da smo dio ove priče! Nadamo se da će djeca iz Dječjeg doma Vrbina Sisak iz Lonjskog polja ponijeti nezaboravne uspomene i da će humanitarna akcija ostvariti svoj cilj! Naše su lokacije čarobne same po sebi, a zahvaljujući umjetničkom timu koji djecu preobražava u vile i vilenjake, u Lonjskom polju upravo svjedočimo stvaranju jedne priče pune ljepote i dobrote“, kazala je Helena Radić Bosanac, rukovoditeljica Odsjeka za promidžbene aktivnosti i sustav posjećivanja u Javnoj ustanovi Park prirode Lonjsko polje.

Đurđica Pavešić-Herkov, ravnateljica Dječjeg doma Vrbina Sisak, zahvaljuje svima uključenima u projekt te dodaje da su djeca u njemu vrlo rado sudjelovala, baš kao i njihove odgajateljice koje su im bile pratnja na snimanju: Ovo fotografiranje je za djecu novo vrijedno iskustvo. Sa snimanja su se vraćali oduševljeni i poželjeli su ponoviti taj bajkoviti doživljaj.

                Fotografkinja Iva Lulić potvrđuje da su se djeca iz Dječjeg doma Vrbina Sisak odlično snašla pred objektivom njezina fotoaparata:„Ovaj se projekt na neki način nadovezuje na moj iz 2010. godine Vile i vilenjaci Artusi kada su fotografirana djeca iz Doma za odgoj djece i mladeži Karlovac. Vjerujem se da će ovaj projekt biti jednako uspješan“. Pritom je istaknula da je njoj kao fotografu izuzetno zanimljiva priroda Lonjskog polja – od pustopoljine do drveća.

                I multimedijskog umjetnika Zdenka Bašića bez daha su ostavile lokacije snimanja iako je prvi dan u Lonjskom polju padala kiša. Ona je četveročlanoj ekipi u danima koji su slijedili, donijela još jedan izazov – blato. Unatoč tome svi koji u projektu sudjeluju, cijelo vrijeme s lica ne skidaju osmijeh. Znaju da nakon kiše dolazi sunce.

Prorsus komunikacije

Fotografija: Željko Gašparović