Idealna visina ugradnje

Geberit donosi nekoliko savjeta kako osigurati da sve u kupaonici bude pravilno ugrađeno

Geberit donosi nekoliko savjeta kako osigurati da sve u kupaonici bude pravilno ugrađeno

Znate li koliko je neugodno korištenje umivaonika koji je postavljen prenisko? Svakodnevno sagibanje podsjeća da je kod planiranja kupaonice zaboravljeno nešto važno – idealna visina ugradnje. Geberit Vam donosi preporuke prilikom planiranja kupaonice.

Die Einbauhöhen von Badezimmerelementen sind für Gross und Klein von Bedeutung

Čak i jedno sagibanje je previše: Praćenje preporuka za idealne visine ugradnje može Vam uštedjeti mnogo problema – da ne spominjemo nepotrebne bolove u leđima.

Kolika bi trebala biti visina ugradnje umivaonika, WC školjke ili ogledala? Odgovor je vrlo jednostavan – ovisi! Je li osoba koja ga koristi visoka ili niska, pokretna i zdrava ili s ograničenom pokretljivošću? Postojeći standardi visina ugradnje definirani su na temelju osoba visokih oko 176 cm. Međutim, za osobe koje su više od 176 cm, visina ugradnje od 80 cm za umivaonik je definitivno preniska. To se može dogoditi i kada je u pitanju WC školjka, čija je standardna visina 40 cm. Ustajanje nakon toga može biti borba.

Ako drugačije nije dogovoreno, vodoinstalater instalira sanitarne elemente na standardnoj visini. Ako su potrebne drugačije visine ugradnje, o tome treba unaprijed razgovarati i izričito se dogovoriti s vodoinstalaterskom ili projektantskom tvrtkom. Također se preporučuje da podsjetite vodoinstalatera na potrebnu visinu ugradnje prije nego što počne sa samom ugradnjom.

Što kažu standardi

Svaka osoba je jedinstvena, što znači da je i idealna visina ugradnje različita za sve. Ako se ne zatraži suprotno, vodoinstalateri ugrađuju kupaonske elemente u skladu s važećim standardima.

Ogledala i elementi s ogledalima
Između 100 cm i 180 cm. Ovdje visina instalacije ovisi o tome trebaju li ljudi niže razine očiju također moći udobno koristiti ogledalo.

Umivaonici
80 cm (standardno); Geberit preporuka: 85 cm

Kuke za odjeću
110 cm

WC školjka
40 cm (standardno); Geberit preporuka: 45 cm

IN MEDIAS RES KOMUNIKACIJE