‘BUDI AUT…’ I POJAČAJ OSJETLJIVOST SVIM SVOJIM OSJETILIMA

Jeste li dovoljno hrabri da BUDETE AUT… i uđete na kratko u svijet osoba s autizmom? 

Kad doista o nečemu želite razmisliti, uvijek je preporučljivo zamijeniti uloge te ‘hodati u tuđim cipelama’, (u)koliko je to uopće moguće.

Kako kažu u dramatičnom finalu nekog filma: “A sad zamislite da je djevojčica bila bijela”. Jeste li se ikad probali staviti u cipele osobe koja ne vidi ili ne čuje? Zamislili da ste žena. Zamislili da ste muškarac? Jeste li pokušali zamisliti da ste netko sasvim različit od onoga tko jeste.

Možete li zamisliti da ste osoba s autizmom? Znate li da da su osobe s autizmom izrazito osjetljive na zvukove, svjetlost i taktilne podražaje, njima je svaka izloženost uvjetima, koji su nama svakodnevni, veliki stres i neugoda.

Tijekom ovih blagdana, Udruga za autizam Zagreb svojim projektom “Budi AUT…!” nastoji širu javnost potaknuti na razumijevanje ponašanja osoba s poremećajem iz spektra autizma u određenim situacijama, prihvaćanje i primjerenu reakciju.

Projekt ‘Budi AUT…!’ je instalacijanastala u suradnji sa studentima Edukacijsko rehabilitacijskog fakulteta i Fakulteta elektrotehnike i računarstva, koji su cijelu instalaciju postavili volonterski, tiskarom Cerovski, kao i Gradom Zagrebom i agencijom Katapult, koji su ustupili jednu od kućica u Maksimiru.

Osjetilni doživljaj kojem će posjetitelji biti kratko izloženi tjekom svog prolaska kroz  instalaciju, osobe s autizmom proživljavaju svakodnevno i bez prestanka.

Postavljanjem instalacije koja tehnički i sadržajno simulira sličan doživljaj podražaja iz okoline na osobu s autizmom te stvaranjem virtualne situacije u kojoj su svi uobičajeni vanjski podražaji višestruko pojačani, posjetitelju – običnom čovjeku pruža se prilika da “uđe u cipele” osobe s autizmom i doživi i osjeti što to znači.

Projekt je pokušaj svojevrsnog transfera empatije, odnosno pokušaj da u posjetiteljima probudi iskustvenu situaciju i približi probleme osobe s autizmom kad je izložena nečemu tako jednostavnom poput odlaska u trgovački centar ili odlaska liječniku.

Da bismo mogli promijeniti svijet na bolje, trebali bismo početi od sebe. Razumijevanje različitosti i razvijanje empatije je odličan početak tog puta i simboličan početak nove godine.

Instalacija će prvi put biti postavljena na Adventu u Maksimiru u periodu od 3.1.2020. do 7.1.2020. godine.

PR365

Fotografija: Mirko Janković