ALTERNATIVNA BOŽJA PORUKA – PREDSTAVA ‘KRALJEVSTVO MOJE (ZA POČETNIKE)’ DONOSI OSVJEŽENJE NA HRVATSKU KAZALIŠNU SCENU

Janko Rakos, Enes Vejzovic i Sven Sestak

‘Kraljevstvo moje (Za početnike)’ podsjetit će vas na sve ono što smo kroz odgoj naučili, a nismo preispitali, nasmijavajući vas jednostavnom kombinacijom logike i religije

Odlazak u kazalište, pogotovo u posljednje vrijeme, nekako je zaživjelo i publika kao da sve više prepoznaje kvalitetu i trud, a samim time i krajnji rezultat određenog kazališnog komada. Ljude generalno nije baš lako nasmijati. Za humor je prvenstveno potreban britak um i svojevrsna inteligencija koja će onda, toj istoj publici, prenijeti emociju i pozitivnu energiju. Budući da je publika ujedno i sudac, jer se po njezinome smijehu i pljesku mjeri uspješnost, bitno je i ponuditi kvalitetan komad.

Upravo takva predstava specifičnog naziva ‘Kraljevstvo Moje (‘Za početnike)’, nastala po tekstu Davida Javerbauma (Čin Božji) ili u originalu „An Act of God“,  koja je praizvedena na Broadwayu u svibnju 2015. godine, gdje se u ulozi Boga našao Jim Parsons, inače poznat po ulozi u iznimno popularnoj i nagrađivanoj seriji „The Big Bang Theory“. Hrvatska inačica ove popularne predstave nastala je u produkciji nezavisnog kazališta ‘Ludens teatar’, a svoju će premijeru imati u Koprivnici, 29. prosinca, dok će zagrebačka publika predstavu premijerno moći pogledati krajem siječnja iduće godine.

Predstava je originalno postavljena kao niz monologa uz kratke dijaloške prijelaze, stilski podsjećajući ponajviše na formu stand-upa, postavljajući Boga u središte kao potpuno senzibilno i nesavršeno biće. S obzirom da forma stand-upa počiva na aktualnosti humornih točki i adaptiranju lokaliteta izvedbe, autorski je tim odabrao ovaj tekst kao polazište, jer pruža takvu mogućnost modifikacije i prilagodbe. Ova predstava neće početnički odgovarati na pitanje kokoši i jajeta (zapravo hoće u prvih pet minuta) niti će prokazati postoji li život nakon smrti. Predstava će na komičan način dati odgovore na neka najdublja pitanja koja su mučila čovječanstvo od stvaranja, ova božanska intervencija daje prvu i posljednju riječ o svemu što je čovječanstvo učinilo na planeti.

U ovoj urnebesnoj komediji, Bog se umorio od opće poznatih 10 Božjih zapovijedi i odlučio ih je ponovno napisati da bi bile kompatibilnije današnjim danima, silazi na zemlju i postavlja nove zapovjedi za 21. stoljeće. Cijela predstava koju će karakterizirati specifičan humor zasigurno će oduševiti mnoge, stoga se spremite na 90 minuta odlične zabave. Glavne uloge u „hrvatskoj verziji“ predstave imaju glumci Sven Šestak, Enes Vejzović i Janko Rakoš, koji su utjelovili uloge Boga, anđela Gabrijela i anđela Mihaela, dok je redatelj Ivan-Goran Vitez.

“Shaggai, humuk dho-nha, g’yll-gnaii ygg yr nhhhngr shoggoth, hrr yll’ngngr nyarlathotep. Gh’ll mhhg-gthaa tekeli-li y’golonac rrrthnaa”, izjavio je Ivan-Goran Vitez na aklo jeziku trenutak prije nego ga je pogodila munja. 

Ludens teatar osnovano je 2006. g. kao prvo profesionalno kazalište u Koprivnici, a djeluje u prostoru Doma mladih, a do sada su imali nekoliko kazališnih uspješnica u svojoj produkciji ili koprodukciji kao što su: ‘Brodolomke’, ‘ Kazalište – što, kako i zašto uopće’, ‘ Nemreš pobjeć od nedjelje’, ‘ Žene u crvenom’, ‘ U tom mailu piše…’, ‘ Nas dva i ja’, ‘ Sjećanje vode’ te mnoge druge.

‘Kraljevstvo Moje (Za početnike)’podsjetiti će vas na sve ono što smo kroz odgoj naučili, a nismo preispitali, nasmijavajući vas jednostavnom kombinacijom logike i religije, a predstavu će imati priliku vidjeti brojna publika diljem Hrvatske, gdje će i gostovati tijekom 2020. godine.

PR365

Fotografija: Bojan Zibar