Zdravlje na radnom mjestu!

HZJZ-ove „Tvrtke prijatelji zdravlja“ pravi primjeri da je ulaganje u zdravlje zaposlenika, ulaganje u produktivnost i razvoj cijele zajednice

U okviru projekta „Živjeti zdravo“ sufinanciranog iz Europskog socijalnog fonda, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo uspješno su implementirali komponentu „Zdravlje i radno mjesto“.

Cilj ove komponente je stvaranje radnog okruženja koje motivira zaposlenike na usvajanje zdravih navika, promicanje zdravlja na radnom mjestu i iskazivanje pozitivne brige o zdravlju djelatnika, potrošača i klijenata te očuvanje okoliša.

HZJZ tvrtkama s najbolje ocijenjenim radnim okruženjem dodjeljuje certifikat „Tvrtka prijatelj zdravlja“. Takve su tvrtke pravi primjeri da je ulaganje u zdravlje zaposlenika zapravo ulaganje u produktivnost i razvoj cijele zajednice.

Domaći primjer dobre prakse

Jedan od dobrih primjera dobre prakse je hrvatska softverska grupacija IN2, koja je u svom svakodnevnom radu itekako prepoznala važnost ulaganja u zdravlje zaposlenika. Kako bi među svojim zaposlenicima promicali zdrave životne navike, u suradnji s djelatnicima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „dr. Andrija Štampar“ organizirali su jednodnevnu javnozdravstvenu akciju.

U sklopu javnozdravstvene akcije, zaposlenici IN2 grupe imali su mogućnost izmjeriti krvni tlak i šećer u krvi, izmjeriti tjelesnu masu uz druga antropometrijska mjerenja te dobiti primjer jelovnika pravilne prehrane uz kratko savjetovanje o pravilnoj prehrani.

Također, dobili su informacije o štetnosti pušenja i materijale koji potiču prestanak pušenja, a izmjerili su i ugljični monoksid u izdahu te su, izvodeći zadatke s naočalama koje simuliraju različite razine alkohola, informirani o šteti povezanoj s pijenjem alkohola. U kutku za mentalno zdravlje svi zainteresirani mogli su izmjeriti raspoloženje i dobiti savjet psihologa.


O projektu „Živjeti zdravo“
Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kao krovna javnozdravstvena ustanova, provodi Nacionalni program promicanja zdravlja „Živjeti zdravo“, u suradnji s mrežom županijskih zavoda za javno zdravstvo. Na temelju Nacionalnog programa nastao je projekt „Živjeti zdravo“ koji je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda (ESF) i trajati će od 2016.-2022. godine. Cilj projekta „Živjeti zdravo“ je unaprjeđenje zdravlja populacije putem smanjenja negativnog učinka bihevioralnih, biomedicinskih i sociomedicinskih rizičnih čimbenika te kreiranje okruženja u kojem je svim osobama u Hrvatskoj omogućena najviša razina zdravlja i kvaliteta života. Provedbom ovoga projekta želi se senzibilizirati i educirati građane o potrebi očuvanja zdravlja i usvajanja zdravih životnih navika, čime se može doprinijeti smanjenju obolijevanja od kroničnih nezaraznih bolesti koje su uzrok više od tri četvrtina smrti u Hrvatskoj. Projekt „Živjeti zdravo“ sastoji se od pet elemenata: Zdravstveno obrazovanje, Zdravlje i tjelesna aktivnost, Zdravlje i prehrana, Zdravlje i radno mjesto i Zdravlje i okoliš.

Pragma komunikacije

Fotografija: Marko Todorov / CROPIX