Ukusna hrana Plitvičkog kraja mami na duži ostanak!

Ukusna tradicionalna jela najljepši su ukras svakog kraja, a područje Općine Plitvička Jezera jedno je od onih koje vrijedi posjetiti samo zbog okusa i mirisa koji se šire iz lokalnih kuhinja.

Mnogi Plitvička jezera posjećuju zbog prekrasne prirode i svjetski poznatih slapova, ali rijetki se nadaju da će hrana koju kušaju nakon dugog pješačenja Parkom na njih ostaviti tako dobar dojam!

Slatki i slani recepti koji se prenose naraštajima odraz su životnih navika i povijesti ovog kraja, ali i vještine lokalnih kuhara koji su na hrvatskoj gastro sceni vrlo cijenjeni.

Jednostavnost – recept za savršenost!

Jedna stvar koja odlikuje tradicionalna jela Plitvičkog kraja je jednostavnost koja je s godinama dovedena do savršenstva. Danas se tradicija polako povezuje s modernijim načinom kuhanja pa tako na području Općine Plitvička Jezera zaista možete uživati u raznovrsnim jelima spravljenima na različite načine, naravno od domaćih namirnica lokalnih proizvođača.

Nemojte otići s Plitvica a da ne kušate nadaleko poznatu Plitvičku štrudlu punjenu sirom, jabukama i orasima ili hrskave uštipke, a za one koji preferiraju slana jela izbor je zaista bogat. Kalorična domaća jela nekada su ljude morala dugo održati snažnima u polju, zato ćete danas s Plitvica otići itekako siti.

Ponešto za svako nepce

Preporučujemo domaću pastrvu, mesna jela s krumpirom, kupusom, ukusan gulaš autohtone pasmine goveda buša, gulaše od divljači i naravno domaći sir i basu koji u trenu nestanu sa stola kada su posluženi s domaćim kruhom, pršutom ili šunkom.

Jedna od posebnih delicija su mesna jela ispod  peke – način priprave jela ispod poklopca koje se polako kuha posuto žarom i tako jelo ostavlja nevjerojatno sočnim. Među najpoznatije načine   priprave mesa spadaju  i jela s ražnja, poslužena uz svježe domaće povrće.

Potražite namirnice i u prirodi

Plitvičko područje je bogato gljivama , samoniklim biljem, a uzgajaju se i razne vrste voća od kojeg se prave izvrsne rakije i to  od šljiva, krušaka, dunja , jabuka  i meda koje se poslužuju kao aperitiv.

Neki kažu da je rakija ovog područja jedna od najboljih, no to ćete morati sami probati, baš kao i mi.

Posjetite impresivna Plitvička jezera zbog nevjerojatne prirodne ljepote, a ostanite duže zbog izvrsne hrane.

Vjerujte nam, nećete požaliti!