Vinistra 2019: Armanova mlada i zrela malvazija potvrdile status najboljih

Marijan Arman već je odavno dokazano ime u svijetu vinarstva, što potvrđuju brojna međunarodna i domaća priznanja, a još jedno takvo stiglo je s ovogodišnje Vinistre: Malvazija Gran cru iz berbe 2018. proglašena je najboljom u kategoriji svježih malvazija, dok je njegova Malvazija rezerva iz berbe 2015. dobila najviše bodova u kategoriji zrelih malvazija.

Druga je to godina zaredom da Armanova vina osvajaju šampionsku titulu za svježu malvaziju. Šampionske titule na Vinistri dodjeljuju se isključivo za istarske autohtone sorte malvazija, teran i refošk što ujedno znači da najboljih vina svake godine može biti šest. Konkurencija je izuzetno snažna i da bi se u nekoj od tih kategorija moglo proglasiti šampionom, potrebno je da u pojedinoj konkurenciji na ocjenjivanju bude najmanje deset uzoraka. Armanove malvazije ispunile su svaki kriterij i potvrdile još jednom da ova obitelj ne proizvodi, već živi vino.

„Svaki uspjeh nam puno znači. Malvazija je prepoznatljiv proizvod našeg podneblja, štoviše simbol i značajan dio identiteta Istre te se mi trudimo taj identitet njegovati i dalje. Ovaj uspjeh pokazatelj je naše kvalitete i kontinuiteta u proizvodnji iznimnih istarskih vina, što nimalo nije lak zadatak. Loza je oduvijek bila temelj egzistencije naše obitelji, a s vremenom je prerasla u razlog za život. Neću lagati kad kažem da mislim da se bavimo najljepšom umjetnošću na svijetu – vinom“, izjavio je Arman nakon što su mu uručene šampionske titule.

Ova najdugovječnija regionalna i međunarodna izložba vina i vinarske opreme tradicionalno se održava u Poreču od 1994. godine, a u njegovoj blizini, točnije u selu Narduči, nalaze se obiteljski vinogradi i podrum Marijana Armana čija tradicija ovog zanata datira više od 100 godina. Osim vina, na Vinistri se ocjenjuju i maslinova ulja te rakije a tijekom trajanja izložbe nekoliko tisuća posjetitelja i ljubitelja vina ima prilike kušati i istražiti vinski svijet Istre. Kontinuirano povećanje broja uzoraka autohtonih sorti te sve viša razina kvaliteta prosječnog uzorka vina pokazatelj su da se Istra potvrđuje kao vrhunska eno-gastronomska destinacija.

~~~

Vinski podrum Vina Arman Marijan i pripadajućih 10 hektara vinograda nalaze se u Zapadnom istarskom vinogorju, u Vižinadi nedaleko Poreča i u obiteljskom su vlasništvu već više od 200 godina. Sadašnji vlasnik Marijan je peta generacija Armana koji se bavi proizvodnjom vina na južnim obroncima rijeke Mirne, prenoseći obiteljsko iskustvo i tradiciju na svoje kćeri Ines i Ninu.

Potpuno modernizirana boutique vinarija sastoji se od vinskog podruma, kušaonice i otvorene terase s prekrasnim pogledom na vinograde, gdje možete kušati paletu od 14 različitih etiketa- Malvaziju istarsku, Chardonnay, Sauvignon blanc, Muskat bijeli .., te crvena: Teran, Cabernet sauvignon, Merlot i Syrah.

PR