SRIJEDU 29.3. REZERVIRAJTE ZA VRHUNSKI JAZZ: B’s FUNstallation I TAMARA OBROVAC QUARTET U TVORNICI KULTURE

Rasprodanim koncertom solo / trio 19.3. u ZKM-u Matija Dedić obilježio je svoj 50. rođendan, 25 godina Matija Dedić Trija te 100. obljetnicu smrti Dore Pejačević. Bio je to vrhunski koncertni doživljaj, a JazzHR već u srijedu 29.3. priprema još jednu večer s dva iznimna koncerta.

U Tvornici kulture očekujemo sjajni B’s FUNstallation(19:30), a potom jednu i jedinstvenu Tamaru Obrovac i njezin Tamara Obrovac Quartet (20:30).

U sastavu B’s FUNstallation naš trubač i skladatelj Zvonimir Bajević okupio je “prvu ligu” hrvatskih glazbenika i autora: Mario Bočić – tenor saksofon, Davor Doležal – gitara, Luka Žužić – klavir, klavijature, Goran Rukavina – kontrabas, el. bas gitara i Borko Rupena – bubnjevi. Njihov treći i najnoviji album Hold On (Mast produkcija, 2022.) glazba.hr opisuje kao glazbu kojoj “ne nedostaje emocija”, dok Dubravko Jagatić u Nacionalu piše kako “prija ušima i srcu”.

Ako već niste, 29.3. je sigurno prilika da ih čujete i doživite na JazzHR-u, kada će prirediti koncertnu promociju albuma Hold On, za koji su upravo dobili i više nominacija za Porin.

Iste večeri u 20:30 na pozornicu Tvornice kulture stiže uvijek posebna i zanimljiva Tamara Obrovac. Još od 1997. i albuma Ulika Tamara nastupa u kvartetu s Matijom Dedićem (klavir), Žigom Golobom (kontrabas) i Krunoslavom Levačićem (bubnjevi). “Tamara je fenomen koji osvaja publiku”, zaključuje nakon koncerta u Maroku renomirani London Jazz News.

Sa svojim kvartetom Tamara je upravo objavila autorski album Nuvola (Cantus), a 29.3. na JazzHR-u premijerno će ga predstaviti zagrebačkoj publici.

Nema sumnje da će to biti sasvim posebna koncertna večer. Ulaznice, stoga, osigurajte na vrijeme u sustavu entrio.hr.

Neka i vaša boja 29.3. bude – JazzHR!

KRATKI PRESS RELEASE NAKON KONCERTA MATIJE DEDIĆA 19.3.

MATIJA DEDIĆ U ZKM-u: ODRŽAN SLAVLJENIČKI KONCERT ZA VELIKE OBLJETNICE

U nedjelju, 19. ožujka slavljeničkim autorskim koncertom solo / trio u Zagrebačkom kazalištu mladih Matija Dedić obilježio je tri bitne obljetnice: svoj 50. rođendan, 25 godina Matija Dedić Trija i 100 godina od smrti Dore Pejačević.

Koncert je otvoren Matijinim reinterpretacijama četiriju klavirskih minijatura iz Života cvijeća Dore Pejačević, naše velike skladateljice kojoj je Matija posvetio album Kontesa 2010. godine (Cantus). Slavljenički koncert nastavljen je Matijinim vlastitim kompozicijama iz recentnijeg dijela njegova opusa. U Matijinoj režiji programu koncerta u jednoj pjesmi pridružila se i njegova kći Lu Dedić. Drugi dio koncerta bio je rezerviran za Matija Dedić Trio u kojemu već 25 godina s Matijom nastupaju Žiga Golob na kontrabasu i Krunoslav Levačić na bubnjevima.

Brojna publika ispunila je dvoranu ZKM-a. Koncertu su nazočili i mnogi uzvanici, uključujući ministricu kulture Republike Hrvatske Ninu Obuljen Koržinek. Koncert je bio jedan od koncerata koje Hrvatsko društvo skladatelja svake godine posvećuje svojim istaknutim članovima, kao i dio programa JazzHR-a u ožujku.

G.A.D. PRODUKCIJA

fotografija: Matej Grgić