PRVA NAGRADA ovogodišnjeg, 56-tog Hercegnovskog Zimskog salona pripala je Ivani Živić iz Srbije, a DRUGA NAGRADA pripala je Petru Hranuelliju iz Hrvatske

Prva nagrada ovogodišnjeg, 56. Hercegnovskog zimskog salona pripala je Ivani Živić (Srbija) za rad “Tišina“. Svoju vizuelnu inventivnost umjetnica je, po obrazloženju žirija, izrazila na rijetko kreativan način koji predstavlja odraz dubokog misaonog procesa oplemenjenog emotivnim stanjem koje priziva na buđenje i dijalog u nama samima otvarajući teško pristupačne dubine ljudskog bića iskazane na simboličan način preko tri izdvojena elementa: ženske figure, vode i enterijera.

Druga nagrada pripala je Petru Hranuelliju (Hrvatska) za skulpturu “Anđeo stiže“. Žiri navodi da likovnu poetiku ovog autora karakterizira  neobično iskren, spontan pristup materiji/staklu koja je tretirana kroz suptilno uglačanu površinu mase, te izvjesna težnja ka pokretu  potenciranom ritmom svijetlo – tamnih kontrasta i prozirnim prelivanjem raznolikih obrisa forme. Ova skulptura, pored vizuelne i taktilne privlačnosti, emanira i neku omamljujuću i smirujuću toplinu nanovo probuđene radosti zbog naslućenog smisla kreacije i novoosvojene ljepote.

Treću  nagradu dijele umjetnici Marko Petrović Njegoš (Crna Gora) za skulptorski rad “Geja” i Milija Stojanović za skulpturu “Prtljag II” (Crna Gora).

-Svaki na svoj poseban i autentičan način, umjetnici u centar svog likovno-umjetničkog interesovanja postavljaju temu života i žene kao darovaoca tog, po sebi, nevjerovatnog čuda koje se zove život, ocijenio je žiri.

Marko Petrović NJegoš kroz arhaičnost forme ženske figure, nimalo slučajno oblikovane u terakoti, asocira na povezanu istorijsku nit, katkada presječeni ili u „pukotinama“, ali milenijumski čvrstu i nepropadljivu u snazi ophrvanoj željom nošenja i donošenja na svijet novog života,  prenoseći univerzalnu poruku oličenu u simbolu ploda kakav je orah, dakle u čvrstini, trajnosti i mudrosti.

Milija Stojanović kroz svoju skulpturu iskazuje izuzetnu stvaralačku inventivnost sublimiranu u posebno kreativno izraženoj ideji, ali i njenoj materijalizaciji. Kroz zatvoreni kofer u kome je stvoren život, protičući od slivnika do pupka,  kroz nametnuti „prtljag“,  umjetnik simbolično i višeznačno, na osoben i autentičan način, postavlja vječito franklovsko pitanje o smislu i pronalaženju smisla našeg postojanja, pružajući neuobičajeno upečatljiv likovni doživljaj.

Žiri 56. Hercegnovskog zimskog salona radio je u sastavu: mr Lucija Đurašković, predsjednica, mr Vojislav Kilibarda i Jasmina Žitnik.

PR