Priče o glazbenim igračkama

13. veljače 2023. u 10:30 sati u KD Vatroslava Lisinskog održat će se jedinstveni umjetnički program Priče o glazbenim igračkama u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži.

Hrvatska glazbena mladež marljivo radi na približavanju kulture mladima, a glazba zauzima najvažnije mjesto u djelovanju ove eminentne institucije koja sljedeće godine obilježava 70 godina svoga postojanja. U želji da mladoj publici približi hrvatsku baštinu HGM je pripremio jedinstveni program Priče o glazbenim igračkama u kojem će ples i pjesmu predstaviti tradicijske glazbene igračke.

Susret s majstorom

U suradnji s Etnografskim muzejom u predvorju velike dvorane Vatroslava Lisinskog, a prije izvedbe samog programa, održat će se polusatnu prezentacijsku radionicu Susret s majstorom. Majstor Zvonimir Majdak pokazat će postupak izrade i ukrašavanja tradicijske igračke drvene tamburice. Mladi će imati priliku saznati mnoge zanimljivosti o proizvodnji tradicijskih igračaka raznih oblika, poput konjića i leptira klepetaljki, a istovremeno će se moći poigrati s prekrasnim rukotvorinama. Autorice ovog zanimljivog edukativnog programa su Anastazija Petrović i Silvia Vrsalović.

Oživljavanje prošlosti i pogled u budućnost

Na pozornici velike dvorane KD Vatroslava Lisinskog nastupit će Studentsko kulturno umjetničko društvo Ivan Goran Kovačić i Dječji folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić, a voditelj programa je Tomislav Habulin, vrsni glazbeni pedagog, producent, pjevač i dirigent.

„Programom tradicijske glazbe i plesa dječjeg folklornog stvaralaštva, vrijedne članice i članovi dvaju folklornih ansambla SKUD-a Ivan Goran Kovačić predstaviti će elemente tradicijske baštine različitih hrvatskih kulturnih područja. Publika će se upoznati sa cijelom paletom različitih tradicijskih glazbala, narodnih nošnji, pjesama i plesova kao i obrednih radnji. Ispreplićući dva svijeta – dječjeg i svijeta odraslih – Goranovci će oživjeti prošlost, udahnuti trenutak folklorne sadašnjosti i potaknuti gledatelje na razmišljanje o budućnosti.“ – kaže Tomislav Habulin.

Koncert Priče o glazbenim igračkama moći će se pratiti uživo na YouTube kanalu HGM-a: https://www.youtube.com/@jeunessesmusicalescroatiah1262

Sve aktivnosti HGM-a možete pratiti na https://www.hgm.hr i https://www.facebook.com/jmcroatia

Foto: Etnografski muzej i Dječji folklorni ansambl Ivan Goran Kovačić

Nataša Mesarić