PREDSTAVLJEN BOGAT PROGRAM 16. FESTIVALA TOLERANCIJE

Osim filmovima, glazbom i izložbama, festival nas od ove godine toleranciji uči i gastro ponudom

Danas je u Velvet caffe galeriji održano predstavljanje programa i druženje uoči 16. izdanja Festivala tolerancije. Na samom početku Nataša Popović zahvalila je prisutnima na podršci, ali i u par rečenica pokušala sažeti bogate segmente festivala koji nas već šesnaestu godinu zaredom uči toleranciji, solidarnosti i humanosti. U sklopu filmskog programa će tako biti prikazan 41 filmski naslov u koprodukcijama iz čak 30 zemalja svijeta. Okosnicu ovogodišnjeg programa čine filmovi koji su nagrađeni na značajnim filmskim festivalima poput Karlovih Vara, Cannesa, Sundancea, CPH:DOX-u, Clermont-Ferrand itd., a čak dva filma s programa nagrađena su Oscarima, Ljeto soula (… ili kada se revolucija nije mogla prenositi) u kategoriji dugometražnog dokumentarnog filma te Kraljica košarke u kategoriji kratkometražnog dokumentarnog filma, s kojim u bloku s Lunanom koji je normiranim za Oscara otvaramo festival. Program započinje već u 16 sati i zanimat će vjerujem sve generacije naših sugrađana. Stoga ne propustite pogledati izvrsne filmove ili se pak uputiti u debate u zelenilu Parka Bundek. Ovogodišnji program održavat će se na čak četiri lokacije, od 30. lipnja do 3. srpnja. Uz sve izazove na koje smo naišli i dalje je cjelokupni program besplatan za posjetitelje!

Ako niste prisustvovali do sada na Festivalu tolerancije ovdje u Zagrebu, toplo vas potičemo da to učinite i pronađite projekcije koje će vas rasplakati, nasmijati ili jednostavno ostaviti bez daha!

Boško Picula, koji je uz  Snježanu Tribuson ovogodišnji filmski selektor, rekao je kako filmovi koji su ove godine razmatrani i u konačnici selektirani u program Festivala tolerancije svjedoče da je načelo tolerancije potrebnije u cijelom svijetu no ikada ranije, barem kada govorimo o posljednjim godinama. “Raznolikost tema, autorski pristupi te različiti filmski rodovi i vrste koji su se i ove godine našli pod zajedničkim nazivnikom tolerancije, potvrđuju da je i u trećem desetljeću 21. stoljeća krhkost međusobnog uvažavanja jedna od najvećih prijetnja ljudskoj zajednici neovisno gdje se ona oblikovala. Hrabri, komunikativni te umjetnički relevantni, filmovi s aktualnog Festivala predstavljaju nam svijet koji je gdjegdje zemljopisno udaljen od nas, a gdjegdje u našoj neposrednoj blizini. No, u oba je slučaja – naš – jer su ljudska bića, bez obzira koliko različita bila, jednaka u potrebi da ih se poštuje, razumije i štiti u njihovoj ljudskosti. Filmska umjetnost može to činiti na uistinu snažan način.”

O glazbenom, popratnom programu i ponudi festivala više nam je rekao Vladimir Kosić, producent Festivala tolerancije. Naime, na ljetnoj pozornici u hladovini parka Bundek i ove vas godine očekuje privlačan i besplatan glazbeni program u kojem će nastupiti popularni domaći bendovi i DJ-evi, kao što su: Elemental, Ljetno Kino, Porto Morto, Balkan Zoo & Nina Ćorić, Bosak & The Second Hand Band, Stanko Bondža, M.I.L.E. i mnogi drugi.  Novost je da toleranciju promičemo i kroz smijeh, uz stand-up comedy predstave popularnog Studija Smijeha kojeg predvodi Marina Orsag, a Festival tolerancije se pobrinuo i da posjetitelji upotpune uživanje u programu, bogatom gastronomskom ponudom. Kuhinja je jedan od najprikladnijih načina prezentiranja različitosti i prepoznavanja sličnosti, pa ovaj novi programski smjer popularno nazvan „kuhinja tolerancije“ očekujemo i u budućim izdanjima Festivala tolerancije.

Kao i svake godine, u sklopu Festivala tolerancije održavaju se i zanimljive izložbe, a ovogodišnja izložba nastala kao plod suradnje UNHCR Hrvatska i Festivala tolerancije povodom Svjetskog dana izbjeglica nosi poruku „Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu-tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg“ te u prvi plan stavlja solidarnost i izgradnju pravednijeg društva, promiče poruku dobrodošlice svima neovisno o nacionalnosti, rasi ili vjeri, ističući važnost društva različitosti, kao formativnog i osnažujućeg.

Ivana Meštrov, kuratorica, izjavila je kako statične i pokretne slike renomiranih vizualnih umjetnika Renate Poljak, Milijane Babić, Luke Duplančića, Tonke Maleković, Neli Ružić i Erica del Castilla na najbolji mogući način predočavaju svu širinu i raznolikost interpretacije ovih snažnih poruka koristeći različite medije -fotografija, crtež, ilustracija, video, film – da bi kroz svoj specifični umjetnički izričaj doprli do što šire svijesti promatrača i što raznolikijih dobnih skupina. Izložba „Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu“ predstavlja se kroz plakate i kratke video radove, a slučajni i ciljani prolaznici moći će ju susretati od 16.6. do 3.7. u javnom gradskom prijevozu Osijeka, Karlovca, Rijeke, Zadra, Šibenika, Splita i Dubrovnika, kao i uočiti na CityLight i jumbo plakatima u Zagrebu.

Svi oni odražavaju globalnu nesigurnost današnjeg društva, ali i sugeriraju kako jedino zajedničkom, blagom i podržavajućom koegzistencijom možemo stremiti ka boljoj budućnosti. I da ponovimo ključnu poruku ovogodišnjeg Svjetskog dana izbjeglica ujedno i naziv ovogodišnje izložbe – Svaka osoba ima pravo tražiti zaštitu-tko god bila, od kud god dolazila, kad god bila prisiljena na bijeg.

Ovim putem pustimo ju da odzvanja.

Vidimo se na Bundeku od 30.6. do 3.7.!

PR