„Moby Dick“ ispred Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu

Nakon dvogodišnje stanke, „Moby Dick“ vraća se na pozornicu, 12. rujna u Zagrebu i 16. rujna u Puli

Teatro dei Venti nastavlja svoje dugogodišnje umjetničko istraživanje u urbanim sredinama, uličnom izvedbom koja se povezuje s temama klasika u svjetskoj književnosti. Epsko i nautičko okruženje za Melvilleov roman susreće se s arhaičnim zvukom tradicionalnih bačvi iz Macerata Campana, u djelu koje miješa filozofska razmišljanja o nepoznatom, jezike s istoka i zapada i upotrebu ogromnih kazališnih strojeva, poput velikog brodogradilišta. Naime, brod veličine 12 metara, se gradi za vrijeme same predstave. 

„Moby Dick“ donosi brod kapetana Ahaba, i njegovu opsesiju da pronađe Bijelog kita, na ulice, zajedno s ogromnim kazališnim strojem i postavom od 20 umjetnika, uključujući glumce, glazbenike, akrobate i tehničare.

Kako je pisac Cesare Pavese napisao u uvodu romana sa svojim prijevodom, Moby Dick je „alegorija grčevite potrage, žeđi za znanjem i osvetom, odnosa između dobra i zla, žestine i razorne sile prirode i čovjeka ”.

Umjetnički projekt koji je nagrađen Ubu nagradom za scenografiju 2019., pripisuje se redatelju Stefanu Tèu i scenografima Dinu Serri i Massimu Zanelliju. Predstava je osvojila nagradu „Critical Network Award“ za organizaciju i planiranje te Last Seen 2019., Predstava godine za Krappov časopis Last Post.

Gostovanje kazališne predstave ostvareno je uz potporu Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu, Hrvatskog narodnog kazališta, regije Emilia – Romagna, fondacije AFTER iz Modene te festivala PU – SAKUD.

Abeceda komunikacije

Fotografija: Rene Karaman