Globalni podaci pokazuju da je tek 29% žena u svijetu na seniorskim pozicijama

Po prvi puta u Hrvatskoj održana je globalna rasprava o ženskom liderstvu „Women’s Leadership in Times of Crises“ povodom Međunarodnog dana žena u organizaciji Montessori Grupe i KPMG Hrvatska

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena održan je treći globalni panel „Women’s Leadership in Times of Crises“ kojeg je pokrenula međunarodna organizacija Athena40, platforma koja promovira rad i napredak inovativnih žena diljem svijeta, u suradnji s Montessori Grupom i KPMG Hrvatska.

Ove godine globalnom panelu pridružio se i Zagreb,  gdje su u prostoru KPMG Hrvatska, hrvatske liderice imale priliku predstaviti svoje ideje i stajališta na temu ženskog vodstva i odgovorile na pitanje kako ga učiniti kvalitetnijim i inovativnijim, osobito u profesijama u kojima inače dominiraju muškarci.

Prije nego su se uključile u sinkronizirani internetski globalni razgovor s ostalim sudionicima iz Londona, Beiruta, Ammana, Irvina u Kaliforniji, Oregona, Lagosa, Nairobija i Karachija, zagrebačke panelistice –  Ivana Gažić, predsjednica Uprave Zagrebačke burze, Marijana Šarolić Robić, predsjednica Professional Women’s Networka Zagreb, Stephanie E. Trpkov, izvršna direktorica tvrtke Intech Ventures d.o.o, Katarina Kecko, partner KPMG-a i Victoria Zinchuk, direktorica Europske banke za obnovu i razvoj za Hrvatsku –  raspravljale su o izazovima, kako lokalnim tako i globalnim, koje je donijela pandemija, ali i o učinkovitosti ženskog liderstva u kriznim vremenima općenito.

Voditeljica i suorganizatorica panela, Leonor Stjepic, CEO Montessori Grupe, tom je prilikom izjavila: „Oduševljena sam što sam u prostoriji s toliko inspirativnih Hrvatica. Ovaj panel je doista pokazao kako budućnost Hrvatske ima veliki potencijal s ovakvim ženama“.

Uvodnu riječ na zagrebačkom panelu dali su Nj. E. Andrew Dalgleish, britanski veleposlanik u Hrvatskoj i Kristina Grbavac, direktorica u odjelu Poreza KPMG Hrvatska, koja je izjavila: „Drago nam je što je KPMG Hrvatska mogla ugostiti ovaj panel i da smo imali priliku sudjelovati i poduprijeti ovako važnu diskusiju. Smatramo da su ovakve teme vezane za ženska prava i mogućnosti iznimno bitne kako u Hrvatskoj tako i u svijetu. Iako je zadnjih godina postignut određeni napredak u ravnopravnosti spolova, ova zadnja pandemijska godina otvorila je nova pitanja ravnopravnosti koja moramo riješiti u godinama koje su pred nama“.

Zaključak panela bio je da se, za promjenu položaja žena u zajednici, moraju uključiti sve institucije, osobito politički vrh, kako bi ohrabrivali i podržavali žene u njihovom vodstvu. Također, ohrabrujuće je da se ovakve globalne rasprave šire i na Hrvatsku, ali i da se ovakvi razgovori moraju češće voditi jer time dajemo primjer i ključnu ulogu za mlade djevojke i žene kako bismo ih potaknuli da se ne boje izazova i promjena koje mogu donijeti jer, bez obzira na sve, poštovanje se zaslužuje na temelju rada i truda.

Abeceda komunikacije