TIHI HEROJI KOJI RADE NA ZDRAVIJOJ BUDUĆNOSTI NAŠE DJECE

Upoznajte neke od ljudi zaslužnih za zdrave navike najmlađih generacija

Desetu obljetnicu projekta Vrtim Zdravi Film obilježile su velike brojke i uspjesi, ali najveći su trag ipak ostavile one toplije, ljudske priče. Kao ambasadori i heroji projekta, uključeni učitelji iz čak 952 osnovne škole diljem Hrvatske svojim trudom i zalaganjem prenijeli su znanje o usvajanju zdravih životnih navika do najmlađih generacija.

U suradnji s Hrvatskim školskim sportskim savezom, tvrtka Nestlé pokrenula je projekt Vrtim Zdravi Film koja je prve sezone obuhvaćala nekoliko osnovnih škola i stotinjak djece. Ove godine obilježava se deseta godišnjica programa koji je nadišao svoju inicijalnu ideju, a čak 68.000 učenika koji su do danas učili o zdravim životnim navikama. Ključ uspjeha bili su puno rada, ali i puno ljubavi učitelja za svoj posao.

Svaki od njih odabrao je svoj način, primjerice mnogi su u sadržaj uveli i neke nove nastavne metode i tehnologije. Tako je Damir Popović, učitelj tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Šemovec kod Varaždina, predavanja u potpunosti prilagodio online načinu nastave te za svoje učenike pripremio edukativne igre, videozapise, prezentacije i ankete na temu promjene loših prehrambenih navika. Rezultatima je i više no zadovoljan jer, kako ističe, ako promijenimo prehrambene navike samo jednog djeteta, u budućnosti će to biti cijela obitelj.

S ovime se slaže njegov kolega Nino Šešelj iz OŠ don Mihovila Pavlinovića u Metkoviću: “Vrtim Zdravi Film trebao bi se proširiti i na niže razrede, kako bi djeca od najmlađe dobi bila upoznata s posljedicama nepravilne prehrane. S tim ciljem prošle su godine iskusni Vrtim Zdravi Film sedmaši po prvi put uveli polaznike trećih razreda Univerzalne sportske škole u projekt i  na svom primjeru pokazali svu važnost ovakvog pristupa. Sa zdravim navikama nužno je krenuti što ranije.” – poručio je Nino.

Koliko je Vrtim Zdravi Film dotaknuo brojne generacije svojih polaznika istaknula je i Mirna Mikić, učiteljica tjelesne i zdravstvene kulture u OŠ Dragutin Tadijanović u Slavonskom Brodu, čiji su brojni učenici po završetku projekta naučeno iz projekta nastavili primjenjivati i u daljnjem životu. “Mnogi od njih svoje su školovanje nastavili u zdravstveno usmjerenim školama i fakultetima kao budući liječnici, nutricionisti ili sportaši. Oni su najbolji dokaz da ovaj projekt živi dalje” – istaknula je Mirna.

Ravnatelj OŠ Kraljevica Davor Juriša istaknuo je važnost učenja kroz igru, za što je u sklopu projekta Vrtim Zdravi Film pripremljena i igra Supermarket. “Od velikog broja namirnica nacrtanih na karticama koje se kupuju u supermarketu učenici su mogli slagati glavne obroke s međuobrocima te iz prve ruke učiti kako kombinirati namirnice, odabrati one najbolje i prenijeti to znanje i na svoje ukućane. S višom razinom znanja igra postaje sve složenija, a glavni joj je cilj učenje o pravilnoj prehrani”.

Osim u osnovnim školama, projekt se s lakoćom primjenjivao i u ostalim obrazovnim ustanovama, a možda najljepša priča stiže iz Centra za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju u Križevcima. Učiteljica Snježana Mergon za polaznike s lakšim intelektualnim teškoćama u sklopu projekta pripremala je brojne prilagođene sadržaje, među kojima im je najzanimljivija bila igra kupovanja i slaganja namirnica. “Kroz zajedničke obroke u školskoj kuhinju djeca su komentirala jelovnik, učila što je preporučljivo jesti te time modificirala odnos prema hrani i redovitim obrocima. Također su naučila sušiti voće za zdrave grickalice, slagati prirodne sokove, kuhati pudinge i kompote te time stekla praktična znanja za što zdraviji život” – istaknula je Snježana.

Ipak, pred svima njima je još puno posla. Pomaci su uočljivi, no sa svakom novom generacijom dolaze i neki novi trendovi, pitanja i poteškoće. Suočiti se s njima i usmjeriti djecu prema zdravijoj budućnosti najveći je izazov svih sudionika projekta Vrtim Zdravi Film.

Dialog