BEETHOVENplus – festival koji ne smijete propustiti

Generacije glazbenika stasale su u Gundulićevoj 6 dok je Muzička akademija bila podstanar u zgradi Hrvatskog glazbenog zavoda. Mnogi od njih, sada vrsni umjetnici cijenjeni u Hrvatskoj, ali i diljem svijeta, traže načina da pomognu obnovi zgrade i najljepše koncertne dvorane stradale u potresu.

Violončelistica Kajana Pačko koja od 2015. predaje na Hochschule für Musik und Theater “Felix Mendelssohn Bartholdy” u Leipzigu pokrenula je već drugu akciju za obnovu HGZ-a. Nakon uspješnog online koncerta na kojem su uz nju nastupali pijanistica Martina Filjak i gitarist Petrit Çeku na kojem je Rotary E-klub Hrvatska skupio značajna sredstva za obnovu HGZ-a, Kajana Pačko se primila organizacije i umjetničkog ravnateljstva donatorskog festivala BEETHOVENplus.

Festival BEETHOVENplus ima dvije misije: obilježavanje 250 godina od rođenja glazbenog genija i prikupljanje sredstva za obnovu zgrade, a publika će u tom vrhunskom događaju moći uživati na dva načina – u dvorani i online. Sukladno epidemiološkim mjerama u Velikoj dvorani biti postavljena sjedeća mjesta, na ulazu će biti osigurani dezinficijensi i mjerenje temperature te popisivanje posjetitelja.

Festival okuplja vrhunske umjetnike te mlade glazbene nade, a priprema se i poseban program za djecu od 5 – 12 godina „Dobro jutro, gospodine Beethoven!“ koji će najmlađima približiti lik i djelo glasovitog skladatelja. Svečano otvaranje je 14. rujna koncertom na kojem će Festivalskim orkestrom ravnati maestro Ivan Repušić i nastupiti pijanistica Martina Filjak. Do 24. rujna na pozornici u HGZ-u publiku će svojim izvedbama oduševljavati Papandopulo kvartetPetrit ÇekuKrešimir StražanacDanijel DetoniZita DraušnikNadia Varga ModrićVid VeljakDora IvekovićBranimir PustičkiPetra GilmingLatica AnićKrešimir StarčevićKajana PačkoGlazbaonica ljubavIvan KrpanMartin KrpanKlavirski trio EusebiusGlazbena škola Pavla Markovca i Zagrebački puhački trio. Za live streaming koncerata brinut će se Marko PletikosaPero Mihojević i Tomislav Felbar.

„Malo je reći da smo zahvalni Kajani Pačko i svim umjetnicima koji daruju svoje izvedbe! Nevolje koje su pogodile HGZ – od prekida rada zbog pandemije, preko potresa pa sve do poplave koja je uništila podrumske prostorije u kojima se čuvao arhiv, izazvale su veliku krizu, nezapamćenu u gotovo 200 godina postojanja naše udruge. Umjetnici nam svojom plemenitošću daju snagu da nastavimo dalje i ne posustanemo.“ – kaže predsjednica HGZ-a Romana Matanovac Vučković.

Ulaznice za festival BEETHOVENplus po cijenama od 40 -100 kn kupuju se na blagajni HGZ-a i online od 7. rujna, a sve detalje možete pratiti na https://www.hgz.hr/novosti/beethovenplus/ i na https://www.facebook.com/Hrvatski-glazbeni-zavod.

Nataša Mesarić Zebra komunikacije